II. Meşrûtiyet, Millî Mücadele ve Erken Cumhuriyette Bir Hintli : Abdurrahman Peşâverî ve Faaliyetleri (1912-1925) - Ercan, Semanur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu tez çalışmasında, Abdurrahman Peşâverî’nin hayatı incelenmiştir. Hintli bir Müslüman olan Peşâverî, soylu ve zengin bir aileye mensup, eğitimli bir gençtir. 20. yüzyıl başında Hindistan’ın karmaşık siyasî ortamında sömürgeci İngilizlerin karşıtı olan Peşâverî, Osmanlı Devleti’ne olan kalbî bağlılığı sebebi ile Aligarh Koleji öğrencisi iken gönüllü olarak Türkiye’ye gelmiş ve geri dönmeyerek Türk Ordusu’na katılmıştır. Türk vatandaşı olarak birçok önemli görevlerde bulunmuştur. Bu tezde ilk olarak “İslâm birliği” fikrinin 19. ve 20. yüzyıllardaki etkileri araştırılmıştır. Peşâverî’nin Hintli bir Müslüman olması sebebi ile içinde yetiştiği cemiyetin siyasî geçmişi ve Osmanlı Devleti ile olan ilişkileri açıklanmış, sonrasında Peşâverî’nin ailesi, eğitimi gibi konular üzerinde durulmuştur. Peşâverî’nin Hint Kızılayı’na katılarak Balkan Harbi döneminde Türkiye’ye gelmesi ve akabinde Türkiye’de kalarak Birinci Dünya Savaşı’nda cephede ve cephe ardında bulunduğu görevler incelenmiştir. Son olarak Millî Mücadele dönemindeki faaliyetleri ve Erken Cumhuriyet Devri’nde Türkiye’nin Afganistan Sefareti temsilciliği hizmetleri tetkik edilerek ölümüne kadar geçen süreç anlatılmıştır.

In this thesis study, the life of Abdur Rahman Peshawari’s life is reviewed. Peshawari was a young, well-educated Muslim Indian, descended from a wealthy aristocrat family. In the early years of the 20th century within India’s political turmoil, Peshawari was against the British Colonials and because of the strong emotional bond he had toward Ottoman Empire, he came to Turkey and joined Turkish Army. He performed his duty as a Turkish citizen on various occasions. As first, the effects of the idea, “Unity of Islam” is investigated in this study. Following that, the society that he lives in as a Muslim Indian and its relations with the Ottoman Empire are explained and lastly his family, education and such topics are focused on. His duties on the battlefront and behind after coming to Turkey as a member of Indian Red Crescent just after Balkan Wars is researched on this paper. Lastly, his efforts during the War of Independence and his work as the Afghanistan ambassador of Turkey in the Early Republican period is revisited.
An Indian During the Second Constitutional Era, the Turkish War of Independence and Early Period of Modern Turkey:Abdur Rahman Peshawari and Hawari and His Activities (1912-1925)
Keywords: Abdurrahman Peşâverî; Hint Kızılayı; Hint Müslümanları; Hindistan; Afganistan; Millî Mücadele; Abdur Rahman Peshawari; Indian Red Crescent; Indian Muslims; India; Afghanistan; National Struggle