Kültür ve Tabiat Varlıklarının Kaçakçılığı Suçu - Meriç, Emre Oğuz (Kadir Has Üniversitesi, 2021)
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu madde 68 ile öngörülen yurt dışına çıkarma yasağına aykırı hareket edenler başlıklı suç ve kaçakçılığın önlenmesi için yapılan faaliyetler çalışmanın esasını oluşturmaktadır. İki bölümden meydana gelen çalışmanın ilk bölümünde öncelikle incelenen suçun konusunu meydana getiren kültür varlığı ile tabiat varlığı kavramlarına açıklanmıştır. Uluslararası sözleşmelerden de yararlanılarak kavramların kapsamı belirlenmiştir. Sonrasında kültür ve tabiat varlıklarının yasadışı ticaretini ve kaçakçılığını cazip kılan ve kolaylaştıran faktörler üzerinde durularak; yasadışı dolaşımın önlenmesinde mücadele edilmesi gereken durumlar açıklanmıştır. Böylece kaçakçılıkça mücadele hangi yöntemlerin daha etkin olabileceğinin belirlenmesinde temel sorunlar ortaya konmuştur. Nihayet kaçakçılığın önlenmesi için meydana getirilen uluslararası sözleşmelerin etkinliği ile kaçakçılıkla mücadelede uygulanan yöntem ve araçlar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise kaçakçılığın önlenmesi için öngörülmüş çalışma konusu suç, suç inceleme metodu ile açıklanmıştır. Çalışmanın genelinde doktrindeki tartışmalara değinilmiş, sorunlara daha kapsamlı çözümler bulmak adına karşılaştırmalı hukuktan yararlanılmıştır. Suç incelemesinde ise doktrinin yanı sıra içtihatlara başvurulmuş; sorunlar somutlaştırılarak çözüm önerileri sunulmuştur.

The crime titled those who act against the ban on exportation stipulated in Article 68 of the Code of Protection of Cultural and Natural Objects and the activities carried out to prevent smuggling constitute the basis of the study. In the first part of the study, which consists of two parts, the concepts of cultural object and natural object that constitute the subject of the analyzed crime are explained. The scope of the concepts has been determined by making use of international conventions. Then, focusing on the factors that make the illicit trade and smuggling of cultural and natural objects attractive and facilitating; the situations to be fought in preventing illegal circulation are explained. Thus, fundamental problems were revealed in determining which methods could be more effective in combating smuggling. Finally, the effectiveness of the international conventions to prevent smuggling and the methods and tools used in the fight against smuggling were evaluated. In the second part, the crime that is envisaged for the prevention of smuggling is explained with the crime examination method. Debates in the doctrine were discussed throughout the study and comparative law was used to find more comprehensive solutions to the problems. In the crime examination, case-law was used in addition to doctrine; problems were concretized and solutions were presented.
The Crime of Smuggling of Cultural and Natural Objects
Keywords: Kültür Varlığı; Tabiat Varlığı; Kültür Mirası; Kaçakcılık; Yasadışı İhraç; Cultural Object; Natural Object; Cultural Heritage; Smuggling; Illicit Export