Süleymaniye Camii 2007-2011 Onarımlarında Bezeme Programıyla İlgili Çalışmalar - Cantay, Gönül (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2011)
Yüzyılın bezeme programının ve ürünlerinin, diğer dini mimari örneklerine yansıdığı gibi, 16.yüzyıl Klasik Osmanlı dini mimarisinde kriter olan bir eser olarak Süleymaniye Camii’nde de bulunması kaçınılmazdır. 2007-2011 onarımını esas aldığım bu oldukça kapsamlı yazıda ne yazık ki çini, revzen, ahşap ve taş, madeni bezemeye yer vermek mümkün olmamıştır. Sıva dokulu yüzeylerin önceki onarımına bağlı olarak, kapalı mekan dokularında görülen ve maalesef çeşitli olumsuzluklara uğramış kalemişi bezeme örnekleri, uzmanlar kurulunun öncelikli gündem konularını oluşturduğu gibi, bu yazımın konusunu da oluşturmuştur Tabii ki bunun nedeni bina dokusundaki statik bozulmalar, rutubetlenmeler, sıvaların dokudan ayrılmaları, badana ve boyalı yüzeylerdeki kavramalar ve gene üzerinde israrla durulması gereken, çimentolu oluşumların kullanımı ve kalitesiz işçilik sergileyen, önceki hatalı onarım uygulamalarıdır.Bakım ve basit onarım ihmalleri de Süleymaniye Camii’nin büyük onarımını hazırlayıcı sebeplerdir.
Works Relevant to the Adornment Program in the Renovations of Süleymaniye Mosque in the Years 2007-2011
Keywords: Süleymaniye Camii; Külliye; Bezeme; Sıva; Kalemişi; Süleymaniye Mosque; Complex; Adorment; Plaster; Hand-Carved