Türk Çini Sanatındaki Tabaklarda Hayvan Figürleri (16. yy’dan Günümüze) - Kurt, Derya (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
İslamiyet öncesi devirlerde ve Orta İç Asya’da gelişen önemli bir sanat üslubu olarak hayvan üslubunu incelediğimizde, hayvan üslubunun doğuşu, özellikleri, inanç, tarih ve kültür boyutu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türk Çini Sanatı tarihinde çeşitli motiflerle birlikte hayvan figürlerinin de önemli bir rolü vardır. Bununla beraber Türk Çini Sanatındaki Tabaklarda Hayvan Figürleri (16.Yy’dan günümüze) yapılan bu çalışmada, geçmişten günümüze gelen bazı hayvan figürlü tabakların desen, renk ve kompozisyon açısından gruplara ayrılarak, dönemsel çeşitliği, türleri ve farklılıkları incelenerek değerlendirmelerde bulunulmuştur. Tabaklarda tespit ettiğimiz hayvanlar ağırlıklı olarak kuş türleridir. En az ise karada yaşayan maymun figürü yer almaktadır. 16. Yüzyıldan günümüze kadar, Türk Çini Sanatında her dönem her yüzyılda hayvan figürlü tabaklar karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak her biri kendine has ifadeleri barındırır.

When we examine the animal style as an important art style that developed in pre-Islamic times and Central Inner Asia, the birth, characteristics, belief, history and cultural dimensions of the animal style were also tried to be revealed. In the history of Turkish Tile Art, animal figures have an important role along with various motifs. However, in this study on Animal Figure Plates in Turkish Tile Art (from the 16th century to the present), some animal figure plates from the past to the present were divided into groups in terms of pattern, color and composition, and their periodic diversity, types and differences were examined and evaluations were made. The animals we detect on the plates are predominantly bird species. At the least, there is the figure of a monkey living on land. From the 16th century to the present day, we come across plates with animal figures in every period and every century in Turkish Tile Art. In general, each of them contains its own expressions.
Animal Figures on Plates in Turkish Tile Art (16th Century to Present)
Keywords: Çini; Sanat; Hayvan Üslubu; Tabak; Figür; Tile Art; Animal Style; Animal Figures