Orta Gelir Tuzağı Riski Yaşayan Üst Orta Gelirli Ülkelerde Kaldor Büyüme Modellerinin Ekonometrik Analizi - Astar, Melek (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, üst orta gelirli ülkelerde Kaldor büyüme modellerinin geçerliliğinin incelenmesidir. Çalışmada üst orta gelirli ülkelerin tercih edilmesinde bu ülkelerin son yılların en önemli büyüme sorunları arasında yer alan orta gelir tuzağı riski ile karşı karşıya olmalıdır. Çalışmada verisine ulaşılabilen 24 üst orta gelirli ülke için 1991-2019 dönemi ele alınarak, Kaldor’un önerdiği her üç model için panel veri modelleri tahmin edilmiştir. Modellerin tahmininden önce serilerin durağanlığı kırılmalı birim kök testleri ile incelenmiştir. Tahmin sonuçlarına göre orta gelir tuzağı riski ile karşı karşıya olan söz konusu ülkeler için sadece Kaldor’un önerdiği ikinci modelin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to examine the validity of Kaldor growth models in upper middle income countries. The reason why upper middle income countries were preferred in the study that they were faced with the risk of middle income trap, which is among the most important growth problems of these countries in recent years. In the study, panel data models were estimated for the Kaldor’s growth models for 24 upper middle-income countries whose data can be accessed by considering the period 1991-2019. Before the estimation of the models, the stationarity of the series was examined with the unit root tests with structural break. According to the estimation of the results, it has been concluded that only Kaldor’s second model has been found valid for those countries with the risk of middle income trap.
Econometric Analysis of Kaldor’s Growth Models in Upper Middle Income Countries With Risk of a Middle Income Trap
Keywords: Kaldor Büyüme Modelleri; Orta Gelir Tuzağı; Panel Veri Modelleri; Kaldor’s Growth Models; Middle İncome Trap; Panel Data Models