Koruma ve Restorasyon İlkeleri Bağlamında Çağdaş Müdahaleler: İstanbul’daki 19. Yy. Hacıosman Karakolu Örneği - Sağlam, Esra (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Tarihi yapılar, bulundukları çevrenin ve toplumsal yaşamın önemli bir parçası olarak toplum belleğindeki yerleri korunması gereken değerlerdir. Tarihi çevre içeresinde yer alan tarihi yapıların korunması amacıyla kullanılan çağdaş müdahale yöntemlerinin dünyada ve ülkemizde yapılan örnekler üzerinden tasarım yaklaşımı, tasarım ölçüt ve yöntemleriyle irdelemeyi ve örnek yapı üzerinden öneri getirmeyi hedefleyen tez; üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde tarihi çevre, koruma ve restorasyon kavramları irdelenmiştir. Bu doğrultuda koruma ve restorasyon kavramlarının tarihsel gelişiminden, tarihsel ve çağdaş koruma anlayışından bahsedilmiştir. Koruma ve restorasyonda kullanılan müdahale yöntemlerinin amaçları ve kapsamları incelenmiştir. İkinci bölümünde çağdaş müdahale kavramı, amacı ve çeşitlerinden bahsedilmiştir. Koruma ve restorasyon kapsamında yapılan çağdaş müdahale yöntemlerinden yeni yapı ve ek yapı tasarım yaklaşımları ile tasarım ölçütleri üzerinde durulmuştur ayrıca Türkiye’de ve dünyada son dönemde yapılan örnekler; belirlenen ölçüt ve yöntemler doğrultusunda irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Hacıosman karakol yapısının rölövesi alınarak mevcut durum tespitleri yapılmıştır. Sonrasında yapının inşa edildiği döneme ait çeşitli karakol yapılarının tarihsel gelişimi ve mimari özellikleri incelenmiş, edinilen bilgi ve belgeler doğrultusunda restitüsyon projesi hazırlanmıştır. Karakol yapısının çağdaş müdahaleler ile korunmasına ve yeniden işlevlendirilmesine yönelik restorasyon önerisi getirilmiştir.

Historical buildings are the values that must be preserved as an important part of their environment and social life, in the collective memory. The thesis aims to examine the contemporary intervention methods used for the protection of historical buildings in the historical environment, through the examples both made in the world and in our country, in the context of design approach, design criteria and methods, and to bring a proposal. The thesis consists of three parts.In the first part of the thesis, the concepts of historical environment, protection and restoration are examined. For this purpose, the historical development of the concepts of conservation and restoration, and the understanding of historical and contemporary conservation are mentioned. The aims and scopes of the intervention methods used in conservation and restoration are examined. In the second part, the concept of contemporary intervention and its purpose and types are mentioned. Contemporary annex and annex building design approaches and criteria that have come to the fore within the scope of contemporary conservation are emphasized and the recent examples in Turkey and in the world are examined with the determined criteria and methods. In the third part, the current situation of the Hacıosman police station structure is examined according to the carried out survey. Afterwards, the historical development and architectural features of various police stations belonging to the period when the building was built were examined, and a restitution project was prepared according to the information and the documents obtained. A restoration proposal has been made for the preservation and re-functioning of the police station structure with contemporary interventions.
Contemporary Interventions in the Frame of Conservation and Restoration Principles: İstanbul, 19.Th. C. Haciosman Police Station
Keywords: Çağdaş Müdahale; Koruma ve Restorasyon; Karakol Yapıları; Contemporary Interventıons; Conservation And Restoration; Polıce Statıon