Evkaf Nezareti İnşaat ve Tamirat Heyet-i Fenniyesi İlk Başmimarı Mimar Kemalettin - Yavuz, Yıldırım (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2015)
Mimarlık ve sanat tarihi çevrelerinde büyük Mimar Sinan’dan sonra adı en çok bilinen Mimar Kemalettin Bey, Osmanlı İmparatorluğu’nun kapanış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıç yıllarında, kısa sayılabilecek bir zaman kesiti içinde yüzlerce çok önemli yapıyı tasarlayıp uygulamıştır. Makalede, Mimar Kemalettin’in yaşadığı dönem ve sanat ortamı kısaca tanıtıldıktan donra, kişiliği, mimariye bakışı ve sonrasında da yaptığı çalışmalar ayrıntılı olarak incelenip, tanıtılacaktır.

Architect Kemalettin is very well known following Architect Sinan in terms of architecture and art. He succeeded to design and take part at site of hundreds of very important building at the last years of the Ottoman Empire and first years of the Turkish Republic. His era and the art environment of the era is briefly mentioned in the essay. Moreover; his personality, opinions on architecture and his projects are explained in detail.
Architect at the Construction and Restoration Department of the Ministry of Foundations, Architect Kemalettin
Keywords: Osmanlı İmparatorluğu; Sanat ortamı; Mimari; Türkiye Cumhuriyeti; The Ottoman Empire; Art environment; Architectural; The Turkish Republic