M. Şinasi Acar’ın Eskişehir Enlemi İçin İmal Ettiği Rubu Tahtası - Bir, Atilla (Istanbul University Press, 2022)
İlk kez İslam âleminde kullanılan, rubu daire de denen rubu tahtasının geçmişi, miladi 12. yüzyıla uzanır. Osmanlılarda 20. yüzyıl başlarına kadar sürekli ve yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Küçük, pratik ve taşınabilir bir araçtır. Ön yüzü rubu mukantara olarak adlandırılır ve bu yüzü ile Güneşin yüksekliği ölçülerek namaz ve oruç vakitleri ve zaman belirlenir. Diğer yüzündeki rubu müceyyeb ise, hesap cetveli gibi kullanılmakta ve bununla aritmetik ve trigonometrik işlemler kolaylıkla yapılabilmektedir.
A Quadrant Produced by M. Şinasi Acar for the Latitude of Eskişehir
Keywords: Rubu tahtası; Bilimsel alet; M. Şinasi Acar; Eskişehir; Türkiye; Quadrant; Scientific Instrument; Turkey