Bireylerin değer yargılarına bağlı olarak romantik ilişki memnuniyetlerinin incelenmesi - Temelli, Ecenur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu tez bireylerin romantik ilişki memnuniyetlerini dini değer yargıları, toplumsal cinsiyet rolleri tutumları, pornografiye yönelik tutumları ve cinsel mitlere inanç seviyeleri açısından incelemeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda romantik ilişki içerisinde bulunan 348 bireyin cevapları incelenmiştir. Kadın ve erkekler için ayrı yapılan tek yönlü varyans analizleri sonucunda, pornografiye yönelik tutum ve dindarlık puan gruplarının, ilişki doyumu toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Fakat sadece kadın katılımcılarda, dindarlık ibadet ve bilgi alt boyut ve eşitlikçi ve evlilikte toplumsal cinsiyet rolleri puan gruplarının, ilişki doyumu puan ortalamalarının arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Cinsel mitler puan gruplarının, ilişki doyumu puan ortalamaları ise sadece erkek katılımcılarda anlamlı bir farklılık göstermiştir. Bulgulara göre, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik daha eşitlikçi tutuma sahip olan, daha fazla dini bilgiye sahip, ibadetlerini daha düzenli yerine getiren kadınların ve cinsel mitleri daha az benimsemiş erkeklerin ilişki memnuniyetleri diğer gruplara göre daha fazladır. Ayrıca, çeşitli demografik grupların ilişki doyumları incelenmiş ve literatür çerçevesinde tartışılmıştır.

This thesis study aimed to investigate romantic relationship satisfaction in terms of religious value judgments, gender role attitudes, attitudes toward pornography and belief of sexual myths levels. In this direction, answers of 348 people committed in a romantic relationships were examined. According to results of one way-analysis of variance, no statistically meaningful difference was found between relationship satisfaction score means of pornography attitudes groups and religiosity level groups. However, for female participants, statistically meaningful difference was found between relationship satisfaction score means of subdimensions of Religiosity Scale, knowledge and worship groups. Moreover, women who exhibit more egalitarian gender roles in general and more egalitarian marriage gender role attitudes found to have statistically meaningful higher mean scores of relationship satisfaction. Only male participants showed statistically significant difference between relationship satisfaction mean scores of levels of sexual myth beliefs. According to results, women who have more egalitarian gender roles and religious knowledge, attend religious activities and men who have less sexual myth beliefs have more relationship satisfaction than other groups. Also, relationship satisfaction of socio-demographic groups are examined and discussed accordingly with literature.
Examining indıviduals' romantic relationship satisfaction depending upon their value judgements
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü