Yavaş Şehirlerin (Cıttaslow) Kültürel Miras ve Turizme Etkilerinin Değerlendirilmesi : Türkiye Örneği - Burkut, Emine Banu (My University, 2017)
İtalyanca ‘citta’ (şehir) ve İngilizce ‘slow’ (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow “Yavaş Şehir” anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinliklerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek amacıyla oluşmuş bir şehirler birliğidir. Sakin Şehir yaklaşımı, ülkemizde saklı sayısız tarihi ve kültürel zenginliği ortaya çıkarabilmek için bir fırsat olabilecek özellik taşımaktadır. Cittaslow kriterleri, çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel yaşam kalitesi politikaları, tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar, sosyal uyum, ortaklıklar gibi kriterlerden oluşmaktadır. Türkiye’de 2017 yılı itibariyle 14 şehir "Yavaş Şehir" ünvanını almaya hak kazanmıştır. Bu şehirler; Akyaka/Muğla, Seferihisar/İzmir, Halfeti/Şanlıurfa, Perşembe/Ordu, Şavşat/Artvin, Taraklı/Sakarya, Vize/Kırklareli, Yalvaç/Isparta, Yenipazar/Aydın, Gökçeada/Çanakkale, Uzundere/Erzurum, Eğirdir/Isparta, Göynük/Bolu ve Gerze/Sinop. dur. Bu çalışma kapsamında, “Yavaş Şehirler (Cittaslow)” yaklaşımı, literatür taramaları ile Yavaş Şehirlerin (Cittaslow)” ortaya çıkmasına neden olan nedenler ve Yavaş Şehir olmaya aday kentlerin yerine getirmesi gereken kriterler ortaya konmaktadır. Ayrıca, Cittaslow hareketinin tarihi süreci ve dünyadaki durumu incelenecektir. Sonuç olarak, Türkiye’de bulunan yavaş şehirlerle ilgili genel bir değerlendirme yapılacaktır.

Cittaslow, Italian citta (city) and English slow (slow) of the word “slow city” is used in the sense of. Cittaslow is used in the meaning of "Slow City" which is composed of Italian citta (city) and English slow (slow) words. Cittaslow is a union of cities that has been formed in order to prevent globalization from standardizing the dignity, calmness and lifestyle of the cities and removing the local characteristics. Cittaslow criteria; environmental policies, infrastructure policies, urban quality of life policies, policies on agriculture, tourism, artisans and craftsmen, plans for hospitality, awareness and education, social cohesion. 14 cities have earned the title of "Slow City" in Turkey, 2017. These cities; Akyaka/Muğla, Seferihisar/İzmir, Halfeti/Şanlıurfa, Perşembe/Ordu, Şavşat/Artvin, Taraklı/Sakarya, Vize/Kırklareli, Yalvaç/Isparta, Yenipazar/Aydın, Gökçeada/Çanakkale, Uzundere/Erzurum, Eğirdir/Isparta, Göynük/Bolu, Gerze/Sinop. In this study, “Cittaslow (Slow City)”; through literature reviews, reasons which cause Slow Cities are revealed and criteria that have to be fulfilled by the cities eager to be identified as Slow City are put forward. Additionally, Cittaslow movement’s historical process and the situation throughout the world is examined. As a result, an overall assessment will be made culture, tourism and architecture in the context about slow cities in Turkey.
Assessment of Impact Cultural Heritage and Tourism in Slow City (Cittaslow) : The Case of Turkey
Keywords: Kültürel Miras; Turizm; Yavaş Şehirler; Türkiye; Cultural Heritage; Tourism; Slow City (Cittaslow); Turkey