Mana Oluşumunda İç ve Dış Bağlam İlişkisi : Abdülkahir El-Cürcani ile Saussure Karşılaştırması - Sağ Şencal, Esma (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
“Mana oluşumunda iç ve dış bağlam ilişkisi: Abdülkahir el-Cürcani ile Saussure karşılaştırması” isimli bu çalışmada, Cürcani’nin Nazım teorisi ile Saussure’un yapısalcı dilbilim yaklaşımı üzerinden dil içi ögeler ile dil dışı ögeler bakımından bağlamın mana oluşmundaki rolü ve bu ögelerin birbirleriyle olan ilişkisinin analizi amaçlanmaktadır. Bağlamın, anlama ile tamamlayıcı bir ilişkisi vardır. Sözün manasının oluşumunda ve bu mananın aktarılmasında bağlam çok önemli bir rol oynamaktadır. Dilbilimcilerin, sözü oluşturan ögelerin belirli bir dizgi ile dizilip bir araya geldiği bir sistem olarak tanımladıkları bağlam, iç bağlam (dil içi özellikleri kapsar) ve dış bağlam (dil dışı özellikleri kapsar) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sözdizimi ve sözdizimini oluşturan ögeler arasındaki ilişkiler üzerine kurulu olan Nazım Teorisi’ni öne süren Cürcani ile dili bir sistem olarak gören Saussure’un dil ile ilgili yaklaşımları bağlamı incelemeye imkan tanımaktadır. Bu yüzden bu çalışmada bu iki dilciye göre mana oluşumunda iç ve dış bağlam arasında nasıl bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin nasıl bir rol oynadığı analiz edilmiştir.

This study which is titled as “The relationship between linguistic and nonlinguistic context in the formation of meaning: A comparison between Abd-u’l-Qahir al-Jurjani and Saussure” aims to analyze the ideas and theories of both Abd-u’l-Qahir al-Jurjani and Saussure through the contextual approach. In addition, it aims to understand how they interpreted the relationship between linguistic context and nonlinguistic context and the role of this relationship in the formation of meaning. There is a complementary relationship between context and understanding. Linguists define context as a system where the elements of speech align in a specific way. It is splitted into linguistic and non-linguistic context. It seems that al-Jurjani’s and Saussure’s approaches are comparable through the concept of context. As a result, this study compares these two linguists to analyze their perspectives to the relationship between linguistic context and non-linguistic context and the role of this relationship in the formation of meaning.
FSM Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü