Sürgün veren Kentsel Yenilemeden Göçebeleşen Kentsel Dönüşüme - Çakırer, Yasemin (My University, 2007)
Son dönemde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve yerel belediyeler işbirliği’nde gerçekleştirilen Kentsel Yenileme projeleri, TOKİ’nin yıllanmış yerlisini yerinde tut(a)mayan politikasına paralel şekilde yürütülmektedir. Bu projeler, şimdi de uygulanacağı alanın tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması ve modern kent yaşamıyla uyumlu hale getirilmesi amacıyla yola çıkmakta ve yerleşikleri göçebe ya da sürgün yapmanın vicdani sorumluluğunu üstlenir görünmemektedir. Bu bildiri, Kent Planlama pratiğimizin toplumsallaşma sorununu, ülkemizdeki kentsel yenileme çabalarının Kentsel dönüşüm projeleri adı altında tekrarlanarak parçacıl ve tek yönlü ilerlemesini ve Sürgüne Yollama, Göçebe etme/olma süreçleriyle bunun nasıl ilişkili olduğunu güncel örnekler üzerinden tartışmak niyetindedir.
From Shooting Urban Renewal to Urban Transformation Becoming Nomad
Keywords: Sürgün, Kentsel Dönüşüm, Göçebeleşme, Kent Planlama, Kentsel Yenileme