Akıllı Şebekelerde Karar Destek Sistemleri İle Talep Tarafı Katılımı - Erol, Erdeniz; Erdener Akınç, Hülya; Atasoy, Tuğrul; Güreç, Ozan; Erçin, Özden; Benli, Okan (T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014)
Akıllı şebekeler 2000’lerin başında ortaya konan yeni ve popüler bir kavram olmakla birlikte araştırma ve geliştirme alanında önemli bir potansiyele sahiptir. Akıllı şebeke, temel olarak operasyon, bilgi ve haberleşme sistemlerinin entegrasyonu ile ş ekillenmiş elektrik dağıtım ş ebekesidir. Akıllı şebekeler, enerjinin üretiminden, tüketimine kadar her aşamada gerçek zamanlı iki yönlü bilgi transferi sağlayarak, sürdürülebilir, güvenli ve enerji verimliliği yüksek bir enerji ağı sunmaktadır. Bu makale, akıllı şebekeler altyapısını kullanan bir piyasa aracı olan talep tarafı katılımı için karar destek sistemlerine odaklanmaktadır. Enerji dağıtım sektörünün güncel durumu ve gelecekte yapılacak akıllı şebeke uygulamalarının üretim, dağıtım ve son kullanıcılar üzerindeki etkileri vurgulanacaktır. Smart grid is a new and popular concept, which has been introduced by the beginning of 2000s and possesses a high potential for becoming a remarkable research and development area. The smart grid is basically the conventional electricity grid which is educated by the integration of operation and ICT technologies. It provides sustainable, secure and efficient energy network by enabling real time two way information transfers starting from energy production through distribution, storage and consumption. This paper focuses on consumer engagement and demand side management by using decision support systems. The current status and future smart grid developments on energy distribution, production and end-consumer is highlighted.
Consumer Engagement Via Decision Support Systems In Smart Grids