Elyazması Mecmualarda Gündelik Hayat, Güncel Sorunlar ve Günlük Dil: 18. Yüzyıl Osmanlı Edebiyatında Mahallileşmenin Kapsamı - Turan, Fikret (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Elyazması mecmualarda gündelik hayata dair konuların günlük konuşma dili unsurlarıyla ifadesi 18. yüzyılda yaygınlaşmaya başlar. Bu metinlerde toplum içinde tartışma ve çatışma konusu olan kahve, tütün, tarikat-medrese çekişmesi, güncel olaylara tarih düşürme gibi konu ve uygulamalar farklı görüş ve bakış açılarıyla ortaya konarken mecmuaların farklı düşüncelerin dile getirildiği bir düşünce forumu işlevine sahip olduğu görülür.
Daily Life, Actual Issues and Everyday Language in the Handwritten Anthologies (Mecmuas): Scope of the Localisation in the 18th Century Ottoman Literature
Keywords: Elyazması Mecmualar; Osmanlı Edebiyatı; Edebiyat ve Gündelik Hayat; Konuşma Türkçesi; Edebiyatta Mahallileşme; Handwritten Ottoman Mecmuas (Anthologies); Ottoman Literature; Everyday Life and Literature; Spoken Turkish; Localisation in Literature