Türk sinemasında Osmanlı algısı (1923-1960) - Ulusoy, Mustafa Furkan (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada, 1923-1960 yılları arasında Türk sinemasında çevrilmiş Osmanlı tarihi temalı filmler Türkiye’de yaşanan sosyal ve siyasi gelişmeler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. İlk olarak tarih ve sinema ilişkisi üzerinde durularak tarihsel filmler açıklanmaya çalışılmış, bazı tarihçilerin sinema hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Daha sonra, 1950 yılına kadar Osmanlı tarihine olan yaklaşımın yeni kurulan cumhuriyet rejiminin de etkisiyle olumsuz yönde olduğu, bu tarihe kadar çekilen filmlerle ortaya konmuştur. 1950’den sonra ise iktidarın el değiştirmesiyle birlikte bakış açısında yaşanan değişim, sinemada da yer bulmuş, Osmanlı tarihini ele alan birçok tarihsel film çekilmiştir. Bu filmler çalışmanın son bölümünde incelenmiş, Türk sinemasında Osmanlı tarihi algısının olumlu anlamda değiştiği gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda ülkede yaşanan siyasi gelişmelerin sinemaya da yansıdığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Sinema, yaşanan gelişmeleri etkileyebilir veya onlardan etkilenebilir. Toplumları etkileme gücü yüksek olduğu için de iktidarların her zaman ilgilendiği bir sanat dalıdır.

In this study, Ottoman history themed films in the Turkish cinema between 1923 and 1960 years were evaluated considering the social and political developments in Turkey. Firstly, historical films were tried to be explained by focusing on history and cinema relation, and the views of some historians about cinema were included. Later on It is revealed with movies that filmed until 1950 year that approach of the Ottoman history were negatived by affected new republican regime. After 1950, paradigm of history changed with alternation of power. It also impressed cinema and many Ottoman history themed film created. These films were examined in the last part of the study and it was observed that the perception of Ottoman history changed in Turkish cinema with a positive meaning. As a result of the work, it is emerged that the political developments in the country are reflected the cinema. Cinema can influence living developments or be affected by them. It will continue to be a art that governments are always interested in because it has a high power to influence societies.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Tarih; Sinema; Türk sineması; Tarihsel film; Osmanlı; Algı; History; Cinema; Turkish cinema; Historical film; Ottoman; Perception