Travmatik Dalak Yaralanmalarının Tespitinde Tele-Tıp Uygulaması - Özkan, Haydar; Ergin, Tuncer; Osman, Onur; Dandin, Özgür; Teomete, Uygar; Tulum, Gökalp (IEEE, 2015)
İletişim teknolojileri kullanılarak, tıp alanında daha hızlı ve doğru tanı ve tedavi imkânları geliştirilmiştir. Tele-tıp olarak adlandırılan bu gelişme sayesinde doktor ve hastalar arasında daha hızlı iletişim kurma olanakları sağlanmıştır. Bu çalışmada abdominal travmaya bağlı olarak dalakta gerçekleşen laserasyon (yırtılma), kontüzyon (ezilme) aktif kanama ya da hematom bulgularının, tablet tabanlı tele-tıp uygulaması ile tespiti için, bir yöntem gerçekleştirilmiştir. 10 hastaya ait patolojik bulgular uzaktan erişimle teşhis edilerek klinisyenler e-mail yoluyla bilgilendirilmiştir. Hızlı teşhis sayesinde, tedaviye hemen başlanması acil hastalarının ölüm oranlarının azalmasına neden olacaktır.

Using communication technologies, faster and better diagnosis and treatment methods of medical care are improved. Faster communications between doctors and patients are provided due to the improving technologies named telemedicine. In this study, we developed a novel method to diagnose traumatized spleen in the presence of laceration, contusion, active bleeding or hematoma via abdominal trauma using tablet based telemedicine. Clinicians were informed via email by diagnosing the pathological results which belong to 10 patients. Through the faster diagnosis, starting for treatment without time consuming will decrease mortality and morbidity of emergency patients.
Application of Telemedicine for Detection of Traumatic Spleen Injury
Keywords: Tele-Tıp; Dalak Yaralanmaları; Görüntü İşleme; Telemedicine; Spleen Injury; Image Processing