Açık Plan Ofis Alanlarında İşitsel Konfor ve Mahremiyet İlişkisi - Öztürk, Penbegül; Özcan, Uğur (Tuncay Aydemir, 2024)
Açık planlı ofis alanlarının ortaya çıkışı, işitsel konfor ve kullanıcı mahremiyeti-nin korunmasında zorlukları beraberinde getirmiştir. Tasarımlarında, işbirliğini teşvik etmek ile bireysel mahremiyet ve işitsel konfor sağlamak arasında hassas bir dengenin gözetilmesi gerekmektedir. İşletmeler, ekip tabanlı çalışmayı teşvik eden esnek, uygun maliyetli çalışma alanları sunmaya çalıştıkça, ses ve görsel mahremiyetin yönetimi kritik bir husus haline gelmiştir. Çalışmada bu doğrultuda, işyeri tasarımının bu iki kritik yönü arasındaki karma-şık ilişki ile bu ilişkinin çalışanların refahı ve üretkenliği üzerindeki etkisini ince-lemek amaçlanmıştır. Akustik tasarım stratejileri ve kullanıcı merkezli tasarım il-kelerinin kapsamlı bir literatür incelemesi yöntemi ile çalışma, gürültü ve mahre-miyet eksikliğinin işyeri memnuniyetsizliği ve strese neden olabildiği durumunu araştırmaktadır. Gürültüyü azaltmak, konsantrasyon ve mahremiyet için alanlar oluşturmak amacıyla doğal unsurların ve sessiz bölgelerin uygulanması tartışıl-maktadır. Ayrıca çalışma, açık plan düzenlerinin işbirliğine dayalı faydalarından ödün vermeden akustik mahremiyet sağlamayı amaçlayan yenilikçi çözümleri araştırmaktadır. Ofis tasarımındaki son çalışmalar ve en iyi uygulamalardan ya-rarlanılarak, açık plan ofislerde kullanıcı mahremiyetini sağlarken, işitsel konforu artırmaya yönelik dengeli bir yaklaşımın önemi vurgulanmakta ve bunun sağlıklı, üretken ve tatmin edici bir çalışma ortamını teşvik etmek için gerekli olduğu işaret edilmektedir.

The emergence of open-plan office spaces has brought challenges in maintaining aural comfort and user privacy. Their design needs to strike a delicate balance between encouraging collaboration and providing individual privacy and aural comfort. As businesses seek to provide flexible, cost-effective workspaces that encourage team-based working, the management of audio and visual privacy has become a critical consideration. Accordingly, this study aims to examine the complex relationship between these two critical aspects of workplace design and its impact on employee well-being and productivity. Through a comprehensive literature review of acoustic design strategies and user-centred design principles, the study explores the case that noise and lack of privacy can lead to workplace dissatisfaction and stress. The applica-tion of natural elements and quiet zones to reduce noise and create spaces for concentration and privacy is discussed. Furthermore, the study explores innova-tive solutions that aim to provide acoustic privacy without compromising the col-laborative benefits of open-plan layouts. Drawing on recent work and best prac-tice in office design, the importance of a balanced approach to enhancing auditory comfort while ensuring user privacy in open-plan offices is emphasised, pointing out that this is essential to promote a healthy, productive and satisfying working environment.
The Relationship Between Auditory Comfort and Privacy in Open-Plan Office Spaces
Keywords: Açık Plan Ofis; İşitsel Konfor; Akustik; Mahremiyet; Gürültü; Open-Plan Office; Auditory Comfort; Acoustics; Privacy; Noise