Barış’ın İslam’ın Temel Kaynakları ve İslam Tarihi’ndeki Yeri - Yılmaz, Yasin (FSM Vakıf Üniversitesi, 2017)
Barış dini olan İslam, XX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren özellikle de soğuk savaş döneminin bitmesinden sonra savaş dini olarak gösterilmeye çalışılmaktadır. Günümüzde iletişim araçlarını elinde bulunduran birtakım güçler, lokal bazı olayları genelleştirerek “İslamî terör” adı altında İslam’ı savaş dini olarak göstermek için algı operasyonu yapmaya çalışmaktadırlar. Küresel ölçekte ifrata kaçan bir avuç Müslüman’ın şiddet hareketleri bütün Müslümanlara atfedilmektedir. Bilimselliği temel ilke kabul edenlerin, İslam dini hakkında kanaat sahibi olabilmeleri için onun, kutsal metinlerine göz atması gerekmektedir. Bunların başında da İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim ile peygamberinin hayatını incelemek, onun bu konulardaki görüşlerine ve uygulamalarına bakmak büyük önem arz etmektedir. Müslümanların, uluslar arası toplumdaki görsel, sözlü ve yazılı medya tarafından İslam ve Müslümanlar hakkında oluşturulan yanlış algı ve imajın düzeltilmesi için aynı iletişim araçlarıyla doğruları ortaya koyarak bunları düzeltmesi gerekmektedir. Bu çalışmada söz konusu suçlamalara İslam’ın temel kaynakları, Hz. Peygamber’in uygulamaları ve İslam âlimlerinin barışa yönelik görüşleriyle cevap verilmeye çalışılmıştır.

Islam, religion of peace, has been portrayed as a religion of war after the cold war, especially after the second half of the XX. Century. Today, powers who hold media and communication toolsportrait Islam as a religion of war and terror by using and generalizing some small and local incidents. Some extremist actions of small number of Muslims cannot represent the whole Muslims around the world. Those who accept scientific way as a base for true knowledge should gain the true knowledge and sense about Islam directly from its religious texts. The most important step to do that is analyzing the Qur’an, which is the main source of Islam, studying the life of the Prophet (pbuh) and analyzing his words and actions. It is an obligation for Muslims to use the media in all sorts to change this negative perception to a positive one. At this paper, it is tried to answer to those kinds of allegations by utilizing the main source of Islam, practices of the Prophet and views of Muslim scholars about peace in Islam.
Peace in the Main Sources of Islam and Islamic History
Keywords: Barış; Hz. Muhammed; Kur’an-ı Kerim; Sünnet; Fundemantalist; Peace; Prophet Muhammad; The Holy Qur’an; Sunnah; Fundamentalist