Siyasi Ahlakın İmkanı ve Milli Kalkınma Partisi Nizamnamesi - Öztürk, Muammer (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
Siyaset ve ahlâk, genellikle birlikte düşünelemeyen iki kavram olmakla birlikte siyasetin bir ahlâka muhtaç olduğu da sıklıkla vurgulanır. Türkiye’de 1945’de çok partili döneme geçiş süreci ile kurulmuş ilk muhalefet partisi olan Milli Kalkınma Partisi’nin nizamnamesi (tüzüğü), ihtiva ettiği ilkeler bakımından bir sınıflandırmaya tabi tutulduğunda, siyasi ahlâkın tesisini amaç edinmiş bir siyasi ahlâk rehberi özelliği arz etmektedir. Milli Kalkınma Partisi nizamnamesinin ahlâk, ahlâkilik, liyakat, görev sorumluluğu ve yaptırım anahtar kavramları çerçevesinde bir içerik çözümlemesine tabi tutulması, bu metnin bir siyasi ahlâk rehberi ya da etik kurallar kitapçığı özelliğini açıkça ortaya koyacak bir yöntem olacaktır. Bu içerik çözümlemesi ile Milli Kalkınma Partisi ve nizamnamesinin ana kaynağını, tamamen ahlâkçı bir zihniyetin oluşturduğu hususu netlik kazanmaktadır. Bu çözümlemenin nihai neticesi ise 1945’de kurulmuş olan Milli Kalkınma Partisi’nin nizamnamesinin, bugünün Türk siyasetinde de rehber olarak faydalanılabilecek bir siyasi ahlâk metni olduğudur.

Although politics and ethics are the concepts that cannot be considered together, the need for political morality is still widely stressed. The statute of Milli Kalkınma Partisi [National Development Party], being the first opposition party in Turkey, which was founded in the very beginning of the multi-party system in 1945, demonstrates almost the features of a guide of political ethics aiming at establishing a political morality if it is classified with regard to the contents of its articles. The statute of Milli Kalkınma Partisi was subjected to a content analysis within the framework of the key words of ethics, approach has shown that the statute of Milli Kalkınma Partisi bears the features of a guide of political morality or code of ethics. The applied content analysis also clearly reveals that Milli Kalkınma Partisi and its statute completely rest on a moral mentality. The analysis concludes that the statute of Milli Kalkınma Partisi is a text of political morality which can be referred to in today’s Turkish politics.
The Possibility of Political Morality and the Statute of Milli Kalkınma Partisi
Keywords: Milli Kalkınma Partisi; Nizamname; Tüzük; Ahlâkilik; Siyasi Ahlâk; Milli Kalkınma Partisi (National Development Party); Party Statute; Morality; Ethics; Political Morality