Kadınlarla İlgili Müttefakun Aleyh Hadislerin Kur’an’a Aykırılığı İddiasının Değerlendirilmesi - Durmuş, Ziya (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016)
Bu çalışmada, kadınlarla ilgili müttefakun aleyh hadislerin Kur’an’a aykırılığı iddiası değerlendirilmiştir. Çalışmanın ana temasına geçmeden önce Buhârî ve Müslim’in hayatları, hadis ilmindeki yerleri ve sahihleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca müttefakun aleyh hadislerin, hadis ilmindeki yeri incelendikten sonra hadislerin Kur’an’a arz konusu işlenmiştir. Çalışmanın esas bölümünde ise ilk kadının kaburga kemiğinden yaratılışı; kadınların cehennemliklerin çoğunluğunu oluşturmaları, akıl ve din yönünden eksik oluşları, uğursuzluk, fitne ve ihanet söylemi ve namazı bozan bir varlık oluşunu belirten rivâyetler incelenmiştir. Rivâyetler incelenirken, ilk önce sahih hadis kitaplarında konuyla ilgili hadisler zikredilmiş, sonra da hadisleri sıhhat yönünden eleştirenlerin görüşleri gerekçeleri ile beraber aktarılmıştır. Hadis âlimlerinin, rivâyetlerin sahih olduklarını belirten yorumları ve değerlendirme bölümlerinde açıklanan bilgiler dikkate alındığında; sened ve metin yönünden sahih oldukları gerçeği tekrar görülmüştür. Bu araştırma sırasında hadisle ilgili temel klasik eserler yanında çağdaş eserlerden ve görüşlerden de yararlanılmıştır. Çalışmanın sonunda, ilgili hadislerin Kur’an’a aykırılığı iddiasının hadis usulü ve ilmi açısından gerçeği yansıtmadığı, tutarsız ve kişisel yorumlardan ibaret olduğu açığa çıkmış ve rivâyetlerin sahih oldukları, içeriklerinin de Kur’an’a uygunlukları görülmüştür.

In this study, the claim of authentic hadith reported by Bukhari and Muslim as being opposite to the Qur’an was treated. Before coming to the main topic of the study, the information was given about the life of Bukhari and Muslim and their positions in the hadith science and their authentics. Apart from this, after studying the position of authentic ahadith then their presenting to Qur’an was treated. In the main chapter of the study, some rumors that indicate creation of the woman from the rib and being them as main part of the hell, their deficiency in terms of mind and religion, bad luck, instigation and betrayal discourse and being them as the skirter creature of the prayer were analysed. When the claims were being analysed, first related ahadith were mentioned in the authentic hadith books, then views of criticisers from the point of authenticity were conveyed alongwith their justifications. Considering the knowledge and views that indicate authenticity of rumors, interpretations and evaluations explained in related chapters by hadith scholars from the point of the deed and the text, and being them authentic were proved. During this exploration, beside basic classic works connected with hadith, also benefits were taken from the contemporary works and views. At the end of study, it was observed again that contradiction claim of related ahadith to Qur’an didn’t reflect the truth according to the hadith and sciences. It was also analysed and observed that, this kind of views were inconsistent with islamic scientific tradition and consist of personal interpretations and were proved that those studied rumors were authentic and their contents were appropriate to Qur’an.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü