Hobyar Mescidi - Kaboğlu, Arzu (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2013)
Batılılaşmanın getirdiği etkilerin mimaride daha yoğun görüldüğü 1908 yılında, ortaya çıkan Birinci Ulusal Mimarlık Akımı 1930’ lu yıllara kadar etkinliğini sürdürmüştür. Ulusalcılık ideolojisinin benimsendiği bu zaman diliminde, Vedat Tek tarafından 1909 yılında inşa edilen Hobyar Mescidi, çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Yapı, Fatih döneminde yapılan ve postane inşaatı sırasında zarar görerek yıkılan eski camiden adını almaktadır. Eminönü ilçesinin, en yoğun bölgelerinden biri olan Sirkeci semtinde bulunan, Hobyar Mescidi, semtin tarihi dokusunu oluşturan cami, çarşı ve hanların arasındaki, büyük caddelerden biri olan, Aşir Efendi üzerindedir. Postane binasının mescidi olarak inşa edilmiştir. Sekizgen plan şeması ve Kütahyalı Mehmet Emin Usta’nın yaptığı çini süslemeleriyle, yüzyılın süsleme programı ve mimarisi hakkında bilgi vermektedir.
Hobyar Masjid
Keywords: Mimar Vedat Tek; Mescit; Mimari; Süsleme; Architect Vedat Tek; Mosque; Architecture; Embelishment