Restorasyon Sonrası Tarihi Sundura Camisi ve Minaresinin Çevresel Titreşim Testi Yöntemiyle Dinamik Özelliklerinin Belirlenmesi - Bayraktar, Alemdar; Çalık, İsmet; Türker, Temel (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2013)
Bu çalışmada, Artvin İli Hopa İlçesi Sundura Mahallesinde yer alan ve yeni restore edilen tarihi taş cami ile doğal taş malzeme kullanılarak geleneksel yapım teknikleriyle yeniden yapılan minarenin dinamik karakteristikleri Çevresel Titreşim Testi yöntemiyle belirlenmiştir. Doğal moloz taştan yapılmış, ahşap mahfil katlı ve ahşap çatılı Sundura Camisi, 2012 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafımdan restorasyon kapsamına alınmıştır. Caminin dış sıvası sökülmüş ve doğal taş yapı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca iç sıvası yenilenen caminin ahşap çatısındaki hasarlar onarılmış, giriş kısmına yapılan betonarme duvarlar kaldırılarak giriş kapısının etrafı açılmıştır. Orijinaline uygun olarak yapılmayan cami minaresi tamamen yıkılmış ve Koruma Kurulu onaylı projesine uygun olarak yeniden yapılmıştır. Gerçekleştirilen restorasyon uygulamalarından sonra caminin dinamik yapısal davranışı, sismik düzeydeki sinyalleri ölçme özelliğine sahip ivmeölçer kullanılarak takip edilmiş ve toplanan sinyallerden caminin doğal frekansları, modal sönüm oranları ve mod şekilleri belirlenmiştir. Restorasyon aşamasında yeniden yapılan minarede de benzer inceleme yapılarak dinamik parametreler belirlenmiştir. Cami ve minarenin hasarsız durumları için referans değerler olarak dikkate alınabilecek bu dinamik karakteristikler, söz konusu yapıların sonlu eleman modellerinin kalibre edilmesi, sağlık izlemesi ve güvenlik analizlerinde kullanılabilecektir.
Structural Dynamic Identification of a Restored Historical Masonry Sundura Mosque and Minaret Using Ambient Vibrations
Keywords: Çevresel Titreşim Testi; Dinamik Karakteristikler; Tarihi Yapılar; Minareler; Camiler; Ambient Vibration Test; Dynamic Characteristics; Historical Buildings; Minarets; Mosques