Osmanlıdan Günümüze Vakıflar - Ertem, Adnan (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2011)
Geçmişten günümüze, toplumlar kendi yapıları içinde sosyal yardım, dayanışma ve güvenlik ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurumlar oluşturmuşlardır. Günümüz modern toplumlarında tesis edilen sosyal yardım ve sosyal güvenlik uygulamaları geçmişte, İslam toplumlarında vakıf müessesesi tarafından yerine getirilmiştir. Kişiye ait özel bir mülkiyetin kamu hizmetine tahsis edilmesi, söz konusu mülkiyete toplumsal bir içerik kazandırmaktadır. Vakıf kurucularının sahip olduğu servet ve gelirlerin bir kamu hizmetine tahsis edilmesi ve alt gelir grubuna ait kişilere aktarılması vakıf müessesesinin toplumsal işlevini gözler önüne sermektedir. Bu doğrultuda, çalışmanın temel gayesi, öncelikle vakfın tanımı, işlevi ve kısa bir tarihçesini ele aldıktan sonra, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi vakıf müessesesinin sosyal yardım, sosyal dayanışma ve sosyal güvenlik bağlamında işlevini ortaya koymaktır.
Awqaf From The Ottoman To The Present
Keywords: Vakıf; Sosyal yardım; Sosyal dayanışma; Sosyal güvenlik; Waqf; Social help; Social solidarity; Social security