Ağız Tartışmalarında Ses Özelliklerinin Sınıflandırılması Üzerine Düşünceler ve Uşak İli Ağzı Örneği - Gülsevin, Gürer (Gökkubbe, 2004)
Türkçenin ağızları ile ilgili bir çok değerli çalışma yayımlanmıştır. Ancak, bunların bir çoğunun dil incelemesi bölümlerinde, yöntemsizlikler görülmektedir. Bu makalede, Türkiye'de yayımianmış ağız çalışmalarının ses bilgisi bölümleri üzerinde durulmuştur. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, bugüne kadar yayımianmış eserlerde ses değişmelerinin veriliş tarzları eleştirilmiştir. İkinci bölümde ise, Uşak İli Ağızları üzerinde, yeni bir sınıflandırma yöntemi önerilmiştir. Bu yöntemin temeli, ses olaylarını "karakteristik olan" ve "karakteristik olmayan"; "yaygın olan" ve "yaygın olmayan" gibi sınıflandırmaktır. There are a lot of publications on Turkish dialects in Turkey. However, there are classifıcation mistakesin phonetik parts of this books. In this paper, I have mentioned on phonetic parts of researchs that were published in Turkey. My articles has two main parts. In fırst part, have been criticized the phonetic divisions in the publications. In second part, I proposed a new method (system) related to phonetic divisions on Ushak Dialects. The basic part of this method is the dassifıcation ofphonetic changes as "characteristic features" and "non-characteristic features"; and as "widespread features" and "non-widespread features".
The Arguments for Classification of Vowel Specifications of Dialect Research and Examples of Uşak County' s Dialect
Keywords: Ağızbilim; Türk Ağızbilimi; Uşak Ağzı; Dialectiology; Turkish Dialectology; Uşak Dialect of Turkish