Romantik İlişkilerde Kişilerarası Bilinçli farkındalık ve Benlik Farklılaşması ile Affedicilik Arasındaki İlişkide Ruminasyonun Aracı Rolü - Bayraktar, Elif (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı romantik ilişki bağlamında, kişilerarası bilinçli farkındalık ve benlik farklılaşması ile affedicilik arasındaki ilişkide ruminasyonun olası aracılık rolünün incelenmesidir. Çalışmaya 495’i (%74,8) kadın ve 167’si (%25,2) erkek olmak üzere toplam 662 genç yetişkin (21-35 yaş arası) birey katılmıştır. Çalışmada, demografik bilgilere ulaşmak amacıyla ‘‘Kişisel Bilgi Formu’’, ruminasyonu belirlemek için ‘‘Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği’’, affetme eğilimini değerlendirmek için ‘‘Heartland Affetme Ölçeği’’, farklılaşma düzeyini belirlemek adına ‘‘Benliğin Farklılaşması Ölçeği Kısa Formu (BFE-KF)’’ ve kişilerarası bilinçli farkındalığı belirlemek amacıyla ‘‘Kişilerarası Bilinçli Farkındalık Ölçeği (KİBFÖ-TR)’’ kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre affedicilik, benlik farklılaşması ve kişilerarası bilinçli farkındalık ile pozitif, ruminasyon ile ise negatif korelasyon göstermiştir. Benlik farklılaşması, kişilerarası bilinçli farkındalık ve ruminasyonun affediciliği; benlik farklılaşması ve kişilerarası bilinçli farkındalığın da ruminasyonu anlamlı olarak yordadığı görülmüştür. Bunun yanı sıra, benlik farklılaşması ve kişilerarası bilinçli farkındalık ile affedicilik arasındaki ilişkilerde ruminasyonun kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Affetme eğilimine ilişkin olarak cinsiyet farklılığı bulunmadığı, buna karşın, kadınların ruminasyon eğiliminin erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar literatür bulguları ışığında tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.

The aim of the present study is to explore the possible mediating role of rumination in the relationship between forgiveness and interpersonal mindfulness or differentiation of self in the context of romantic relationships. A total of 662 young adults (ages between 21-35), including 495 (74.8%) women and 167 (25.2%) men, participated in the study. In the present study, "Personal Information Form" to obtain demographic information, "Ruminative Thought Style Questionnaire" to determine rumination, "Heartland Forgiveness Scale" for assessing the forgiveness tendency, ''Differentiation of Self Inventory Short Form (DSI-SF)'' to identify the level of differentiation, and "Interpersonal Mindfulness Scale-TR (IMS-TR)" to determine interpersonal mindfulness, were used. Results revealed that forgiveness showed a significant positive correlation with both differentiation of self and interpersonal mindfulness whereas it correlated negatively with rumination. It was found out that differentiation of self, interpersonal mindfulness, and rumination significantly predicted forgiveness. Differentiation of self and interpersonal mindfulness were also found out to be significant predictors of rumination. Moreover, results yielded partial mediation of rumination regarding the relationships between both differentiation of self- forgiveness and interpersonal mindfulness-forgiveness. The effect of gender was not significant on forgiveness, however it was found out that women’s rumination tendency was significantly higher than that of the men. The results of the present study were discussed in the light of the literature and suggestions were made for future studies.
The Mediating Role of Rumination in the Relationship Between Interpersonal Mindfulness or Differentiation of Self and Forgiveness in Romantic Relationships
Keywords: Affetme; Benlik Farklılaşması; Kişilerarası Bilinçli Farkındalık; Ruminasyon; Differentiation of Self; Forgiveness; Interpersonal Mindfulness; Rumination