Sürdürülebilir Mimarlık ve Yaşamsal Konfor Bağlamında Çevre Kontrolü Bileşenlerinin Toplu Konut Binalarında İncelenmesi - Özbaysar, Merve (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Tükenmekte olan doğal kaynaklar, günden güne artan hava kirliliği, teknoloji ile bağlantılı olan yaşam biçimi, dünyayı ve canlıların sağlığını tehdit etmekte olup doğanın zarar görmesi akabinde doğal yaşamı teknoloji ile kullanma amacıyla birçok sistem geliştirilmiştir. Çünkü ekolojik düzen içerisinde yaşamak insan yaşamında insan arılığına dönmesi, konforlu ve ekosisteme uygun olduğu için de, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam tarzı sağlayacaktır. Dünya ekosisteminin bozulması ile sonuç yok oluş olacaktır. Bu sonucu önlemek adına alabileceğimiz önlemlerden biri, ekolojik yaşama geçmek olacaktır. Ekolojik yaşama geçerken, hayatımızın her alanına uygulamalı, yaşam alanımızda kullandığımız malzemeleri sürdürülebilir malzemelerden seçmeliyiz. Bu çabalarımız sonucu karşılaşabileceğimiz kötü sonuçları ertelememiz açısından faydalı olacaktır. Dünya ekosistemini koruyup gelecek nesillere aktarılmasında bir adım atılmış olacaktır.

Endangering natural resources, increasing air pollution, lifestyle connected with technology, threaten the world and the health of living things, and many systems have been developed in order to use natural life with technology. Because living in an ecological order, returning to human beings in human life will provide a healthy and peaceful lifestyle as it is comfortable and suitable for the ecosystem. With the disruption of the world ecosystem, the result will be extinction. One of the measures we can take to prevent this result will be to go to ecological life. As we move to ecological life, we must apply to all areas of our lives and choose the materials that we use in our living space from sustainable materials. This will help us postpone the bad consequences we may face as a result of our efforts. A step will be taken to protect the world ecosystem and transfer it to future generations.
Investigation of environmental control components in thousing estates in the context of sustainable architecture and vital comfort