Şâir Rızâ Dîvânı (İnceleme-Metin) - Onur, Münevver Hilal (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Bu çalışmada Şâir Rızâ’nın tespit edebildiğimiz tek nüshası olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K_0325 numarada kayıtlı Dîvân’ı üç ana başlık altında incelenmiştir. Birinci bölümde Şâir Rızâ’nın kimliği, edebi kişiliği ve Rızâ/Rızâ’î mahlaslı diğer şâirlerin hayatları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Dîvân’ın şekil ve muhteva hususiyetleri ele alınmış ve incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde yazma nüshanın tanıtımı yapılmış, metin kuruluşunda izlenen yol açıklanmış ve metin transkripsiyon alfabesi ile verilerek çalışma tamamlanmıştır. Bu tez ile Şâir Rızâ ve Divân’ının klâsik Türk edebiyatında yer edinmesi ve klâsik edebiyat ile ilgili yapılacak çalışmalara kaynak oluşturması amaçlanmıştır.

In this study, the Divan of Poet Rıza, which is the only establishable copy and registered in I.B.B. Ataturk Library with number Bel_Yz_K_0325 has investigated in three parts. In the first chapter, the identity of Poet Rıza, his literary personality and the lives of other poets who are using Rıza/Rızai as their pen name is focused on. The second chapter, the features of the form and content of the Divan is discussed and examined. In the third chapter, manuscript is introduced, the path followed in the construction of the text is explained and the work is completed by giving the text with Transcription Alphabet. With this thesis, it is aimed to acquire the Poet Rıza and his Divan in classical Turkish literature and to create a source of classical literature studies.
The Divan of Poet Rıza (Examination-Text)
Keywords: Dîvân; Rızâ; Rızâ’î; Bektâşî; Atatürk Kitaplığı; Divan; Rıza; Rızai; Bektashi; Ataturk Library