Evliya Çelebi seyahatnamesi’nin 1. cildindeki ikilemeler - Sağlamgöncü, Tuğba (FSM Vakıf Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2013)
Bu çalışmada ikilemeler, çok yönlü olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Türkçenin her döneminde kullanılmış olan bu anlatım biçiminin 17. yüzyılda Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin birinci cildinde nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Çalışmanın giriş bölümünde, ikilemenin tanımı yapılmış, ikileme için kullanılan terimler üzerinde durulmuş ve bu çalışmada hangisinin tercih edildiği belirtilmiştir. Ayrıca diğer araştırmacıların tanımlarına, konuyla ilgili fikir ve saptamalarına yer verilmiştir. Çalışmanın inceleme bölümünde esas olarak Türkçe, Farsça ve Arapça ikilemeler anlam, sözcük kökü, sözcük türü bakımından ele alınmıştır. Aynı sözcüğün tekrarı ile oluşan Türkçe, Farsça ve Arapça ikilemeler sözcük türü ve sözcüğün kökü bakımından incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise metinden elde edilen ikilemelerin sayısı verilmiş ve ikilemelerle ilgili bizim çalışmamızdan elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Ayrıca tezin sonuna, Seyahatname’nin birinci cildinde geçen ikilemelerin dizini verilmiştir.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: İkilemeler; Yineleme; Anlam; Evliya Çelebi; Reduplications; Repetition; Meaning