Farklı Kültürlerdeki Anne ve Babaların Çocuk Tutumlarının Değerlendirilmesi - Kaya, Ayşe Merve (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu projede ebeveynliğin kültürel etkileri ve farklı kültürlerdeki anne-babaların çocuk tutumlarındaki etkileri incelenmektedir. Her toplumun kendi kültürüne özgü değerleri bulunmaktadır. Kültüre özgü bu değerler ise, ebeveynlerin çocuk yetiştirmesindeki tutumda ve davranışlarında belirleyici olabilir. Anne babaların çocuk yetiştirme tutumları birçok sosyal ve çevresel etkenden çok daha önemli olup çocuğun sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini doğrudan etkilemektedir. Ailelerin sosyokültürel yapısı, ebeveynlerin çocuk yetiştirme değer ve inançlarını etkileyen önemli bir etmen olduğu kabul edilmektedir. Farklı toplumlarda anne babaların çocuk yetiştirme tutumları arasında farklılıklar olması, kültürel değerlerle açıklanabilir. Anne baba tutumları ile ilgili önemli kavramlara, ebeveynliğin kültürel etkilerine, farklı kültürlerdeki anne-babaların çocuk tutumlarındaki etkilerine ve yapılan bazı çalışma örneklerine yer verilmiştir.

In this project, the cultural effects of parenting and the effects of parents in different cultures on children's attitudes are examined. Every society has its own cultural values. These culture-specific values can be determinative in the attitudes and behaviors of parents in raising children. Parents' child-rearing attitudes are much more important than many social and environmental factors and directly affect the child's social, emotional and cognitive development. It is accepted that the socio-cultural structure of families is an important factor affecting the parent's child-rearing values and beliefs. The differences between parents' child-rearing attitudes in different societies can be explained by cultural values. Important concepts about parental attitudes, the cultural effects of parenting, the effects of parents in different cultures on children's attitudes and some examples of studies are included.
The Place of Culture in Parent Attitudes
Keywords: Aile; Çocuk; Çocuk Yetiştirme; Ebevenylik Tutumu; Kültür; Family; Child; Raising A Child; Parenting Attitude; Culture