Okul Müdürlerinin İletişim Becerilerinin Örgütsel Araçların Gerçekleşmesine Etkisi - Güleryüz, Güven (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Okullar; toplumun eğitim ihtiyacını karşılayan, bireylerin eğitilerek topluma kazandırıldığı en önemli kurumlardır. Okullarda ideal bir yönetimin varlığı, eğitim sisteminin başarısı açısından en önemli referanslardan birisidir. Okullara yüklenen misyonun başarılı bir şekilde yerine getirilebilmesi, okul müdürlerinin iletişim becerileri ve iletişim sürecindeki etkilerine bağlıdır. İletişimin kenetlemesi, yöneticiler, yönetilen bireyler, aynı düzeydekiler ve dış çevre arasında ortaya çıkan kaçınılmaz bir durumdur. Belirlenen amaçlara ulaşabilmek ve başarılı olmak için insanların motive edilmesi, liderliğin etkili bir şekilde uygulanması, gösterilen gayret ve çabalarda tün bileşenlerle birlikte eşgüdümün sağlanması, güncel bilgiler doğrultusunda gerekli kararların alınması ve faaliyetlerin her aşamada kontrol edilmesi gerekir. Bu fonksiyonların her biri bireyler arasındaki etkileşimi ve beraberinde iletişimi gerekli kılar. Bu çalışmada, okul müdürlerinin iletişim becerilerinin örgütsel araçların gerçekleşmesine etkisi incelenmiştir. Konu ile ilgili literatür çalışmaları yapılarak okul müdürlerinin iletişim becerilerinin başarısına bağlı olarak yönetim sürecindeki öğrenci, öğretmen ve örgütsel araçlar üzerindeki etkililiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Okul Müdürü; İletişim Becerileri; Örgütsel Araçlar; Okulda Yönetimi; Örgütsel İletişim