Kent Düş(Ünür)Leri: Wright, Howard Ve Le Corbusıer’nin Kent Modelleri Üzerine Kavramsal Bir Analiz - Erol, Yasemin Tuzlu (Deniz Yengin, 2025)
Bu çalışma, kent planlama tarihinde dönüştürücü etkiler yaratmış Ebenezer Howard’ın Garden City’si, Frank Lloyd Wright’ın Broadacre City’si ve Le Corbusier’in Ville Radieuse’u olmak üzere üç ütopyacı kent modelini kavramsal ve karşılaştırmalı bir çerçevede incelemektedir. Sanayi Devrimi sonrası ortaya çıkan yoğunluk, düzensizlik ve sosyal eşitsizlik gibi kentsel sorunlara alternatif üretme amacı taşıyan bu modeller, yalnızca fiziksel planlama değil, aynı zamanda ideal toplum tahayyülleri olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, kavramsal inceleme ve durum çalışması yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma nitel araştırma tasarımı benimsenmiştir. Homojen amaçlı örnekleme yoluyla seçilen modeller, mekansal organizasyon, sürdürülebilirlik ve kullanıcı odaklılık temaları çerçevesinde analiz edilmiştir. Bu yöntemsel yaklaşım, tarihsel kentsel vizyonların modern planlama ilkeleriyle ilişkisini değerlendirme olanağı sunmuştur. Analiz sonucunda, üç modelin de kendi dönemine özgü sorunlara özgün yanıtlar verdiği; ancak doğayla uyum, planlı gelişme, insan ölçeği ve toplumsal denge gibi taşıdığı temel ilkelerin günümüz planlama pratikleri açısından da geçerliliğini sürdürdüğü ortaya konmuştur. Bu bağlamda, ütopyacı düşünürlerin kent modelleri, yalnızca tarihsel belgeler değil; aynı zamanda günümüz kent sorunlarına yönelik çözüm arayışlarında başvurulabilecek önemli düşünsel kaynaklar olarak öne çıkmaktadır.
Urban Dreams and Thinkers: A Conceptual Analysis of Wrıght, Howard and Le Corbusıer's Urban Models
Keywords: Garden City; Broadacre City; Ville Radieuse; Modern Şehircilik; Kent Planlama; Ütopyacı Kent Modeli; Modern Urbanism; Urban Planning; Utopian City Models