Telafer’den Türkiye’ye Göç Eden Türkmenlerin TSSB Belirtilerinin Psikolojik Dayanıklılık ve Sosyokültürel Uyum ile İlişkisi - Avcı, Nurbala (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Son yıllarda dünyada yaşanan savaşlar, terör olayları, ekonomik sebepler vb. pek çok durum göç hareketlerini arttırmaktadır. Bireyler göç öncesinde, göç sırasında veya göç sonrasında farklı sebeplerden dolayı travmatik olaylar yaşayabilmektedir. Bu travmalara bağlı olarak göçmenlerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu(TSSB) belirtilerinin oluşabildiği görülmüştür. Bireylerde var olan bu belirti düzeylerinin psikolojik dayanıklılık ve sosyokültürel uyumla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada katılımcılar Ankara’nın çeşitli ilçelerinde yaşayan Telafer’den göç eden Türkmenler arasından kartopu örnekleme ile seçilmiştir. Çalışmada Sosyodemografik Form, Klinisyen Tarafından Uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (CAPS), Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Sosyokültürel Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Ölçek toplam puanları ve alt boyut puanları arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Ölçek ve alt boyutlarının TSSB belirtilerinde etkili olup olmadığı ise Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Analizler sonucunda TSSB Belirtileri ile Psikolojik Dayanıklılık puanı ve Sosyokültürel Uyum düzeyi arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Tüm analizler literatürdeki çalışmalara dayandırılarak yorumlanmıştır.

In recent years, wars in the world, terrorist incidents, economic reasons, etc. many situations increase migration movements. Individuals may experience traumatic events for different reasons before, during or after migration. It has been observed that symptoms of Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) may occur in immigrants due to these traumas. These symptom levels in individuals are thought to be related to psychological resilience and sociocultural adaptation. In this study, the participants were selected by snowball sampling among the Turkmen who migrated from Tal Afar living in various districts of Ankara. Sociodemographic Form, Clinician-Administered Post Traumatic Stress Disorder Scale (CAPS), Adult Resilience Scale and Sociocultural Adaptation Scale were used in the study. Pearson Correlation Analysis was performed to examine the relationship between scale total scores and sub-dimension scores. Whether the scale and its sub-dimensions were effective on PTSD symptoms was examined by Multiple Linear Regression Analysis. As a result of the analyzes, it was determined that there was a negative relationship between PTSD Symptoms and Psychological Resilience score and Sociocultural Adaptation level. All analyzes were interpreted based on studies in the literature.
The Relationship Between Psychological Resilience and Sociocultural Adaptation of Ptsd Symptoms of Turkmen Immigrated From Talafar to Turkey
Keywords: Göç; Travma; Psikolojik Dayanıklılık; Sosyokültürel Uyum; Migration; Trauma; Psychological Resilience; Sociocultural Adaptation