“Bana Edebiyat Yapma!” Diyene İllâ Edebiyat Yapmaya Çalışmak… - Tökel, Dursun Ali (TYB Vakfı, 2016)
Üniversitenin edebiyat biriminde çalışan bir akademisyen olarak, dilim döndüğünce akademik âlemde edebiyat eğitim ve öğretimindeki sorunlara kendi kişisel serüvenim çerçevesinde işaret etmeye çalışacağım. Her alanda pek çok sorun olduğuna göre bu alandaki sorunlar nelerdir? Biri sorunlardan bahsedince ve bu bahiste sorunlardan şikayet ağır basınca aklıma hep Attila İlhan’ın mısraı gelir: “Çünkü ayrılık da sevdâya dahil”. Tıpkı bunun gibi sorunlar da hayata dâhildir, bir yerde veya şeyde sorun yoksa sorun asıl orada ve o şeyde vardır. Sorunlarla uğraşmak meseleleri diri ve yararlı tutmak adına bize büyük imkânlar verir. Aslında bizler sorunlarla uğraşırken, sorunu gördüğümüz şeyin dirilmesiyle uğraşıyoruz demektir: Gelişi güzel büyüyen dallar bir sorun olarak uzanırlar, bizler onları budadıkça ağacımızı gürbüzleştiriyoruz demektir. O zaman sorunda bir sorun yoksa konuşmamız ve halletmemiz gereken sorun nedir?