Çevresel Performans Odaklı Adaptif Cephe Sistemlerinin İncelenmesi - Kocaağa, Melike (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Yapı strüktürlerinin dış dünya ile temas ettikleri ilk faktör cephelerdir ve dolayısıyla karmaşık tasarım ögelerini içerir. En çok görsel çekicilikleri ile değerlidirler fakat bununla birlikte binanın performansını da belirlerler. Farklı özellikte birçok yapı bileşeninin bir araya gelmesi ile oluşan cephe sistemlerinin, kullanıcıların iç ve dış ortamdaki konfor koşullarını sağlayıp, deprem, yangın, rüzgar gibi dış etkilere karşı dayanıklı olması gerekmektedir. İstenilen işlevsellik ve iyi bir görsel konfora sahip olmasının yanında yapının maliyetinin de düşük olması beklenir. Bu araştırma, binalarda kullanılan sistem ve yapı bileşenlerinin doğru seçilerek nitelikli ve başarılı uyarlanabilir cepheler oluşturulması için performans kriterlerinin belirlenip; adaptif cephelerin insan ve doğa arasında mekanik bir bariyerden ziyade, yapı kabuğunun organik, nefes alabilen deriler olarak yeniden yorumlanmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Yüksek performanslı yapı yalnızca enerji etkin ve sürdürülebilir bir yapı olmamalı, kullanıcıların konfor koşullarını görsel, işitsel, tinsel, sosyolojik ve psikolojik olarak ele almalıdır. Bu sebeple iç mekan konfor koşullarının enerji etkin olma durumu ve sürdürülebilir cephe yapım pratiği ile yüksek performanslı adaptif cephe tasarımı yapılırken değişken dış ortam koşulları iyi analiz edilmelidir.

Facades are the first factor that building structures come into contact with the outside world, and therefore contain complex design elements. They are most valued for their visual appeal, but they also determine the performance of the building. Facade systems, which are formed by the combination of many building components with different properties, must provide the comfort conditions of the users in the interior and exterior environment and be resistant to external effects such as earthquake, fire and wind. In addition to the desired functionality and good visual comfort, the cost of the building is expected to be low. This research aims to determine the performance criteria for creating qualified and successful adaptable facades by choosing the system and building components used in the buildings correctly; It aims to help adaptive facades to be reinterpreted as organic, breathable skins of the building envelope rather than a mechanical barrier between man and nature. A high-performance building should not only be an energy efficient and sustainable building, it should also address the comfort conditions of the users visually, auditory, spiritually, sociologically and psychologically. For this reason, when designing high-performance adaptive façades with the energy efficiency of indoor comfort conditions and sustainable facade construction practice, variable outdoor conditions should be well analyzed.
The Investigation of Adaptive Facade Systems Based on Environmental Performance
Keywords: Adaptif Cephe; Sürdürülebilirlik; Enerji Etkin; Çevresel Performans; Adaptive Facade; Sustainability; Energy Efficient; Environmental Performance