Fatih Devri Kanunlaştırma Hareketleri - Özcan, Abdülkadir (İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı, 1995)
Osmanlı Beyliği, daha kuruluş yıllarından itibaren bir hukuk devleri olmuştur. Daha önceki İslam devletlerindeki gibi şer ve orfi hukukun yürürlükte olduğu bu devlette, "kanun" tabiriyle daha ziyade orfi hukuk kuralları kastedilirdi.