Cengiz Aytmatov'un Cemile Adlı Hikayesinde İnsanın Kendisi Olması Problemi ve Aşk - Gariper, Cafer (Gökkubbe, 2007)
Ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov, Cemile adlı hikayesinde saf bir aşkın kendiliğinden doğup gelişmesini edebi metin seviyesinde aktarır. İnsanın iç yaşama ve coşku hali olan aşkın, dışarıdan evlilik, gelenek ve toplum değerleri gibi birçok ögeyle baskılanmaya ve kuşatılmaya çalışılmasını hikaye eder. Sonunda iki genç insanın iç seslerini dinleyerek kendilerini çevreleyen dış şartlarla mücadelelerini ve kendileri olma uğraşını anlatır. Prominent Kyrgyz writer Cengiz Aytmatov depicts the spontaneous development of a pure love ata level of literary text in his story entitled Cemile. He narrates the story of love, which is the state of man's internal living and enthusiasm, being surrounded and pressured by a number of factors such as marriage, traditions, and social values. Then, he narrates the story of two young people who try to be themselves and cope with the external conditions surraunding themselves by listening to the inner voice.
Love and Man's Problem of Being Himself in Cengiz Aytmatov's Story Cemile
Keywords: Cengiz Aytmatov; Cemile; Hikaye; Aşk; İnsanın Kendisi Olması Problemi; Story; Love; Man's Problem of Being Himself