Killi Zeminlerde Fore Kazık-Ankrajlı İksa Sistemlerinin Dinamik Analizi - Kılıç, Tuğba (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
İnşaat sektöründe son zamanlarda geliştirilen projeler, alan gereksinimleri nedeniyle ağırlıklı olarak derin kazı ve kazı destek yapı sistemlerini içermektedir. Derin kazılar için kazı destek yapı sistemlerinin tasarımı, günümüzde geoteknik mühendisliğinin temel konularından biridir. Bu çalışmada, Yalova ili Çiftlikköy ilçesinde 3 ayrı bölgeden alınan sondajlar ve jeofizik taramalarla hazırlanan zemin etüt raporlarından alınan veriler ile sayısal çalışmalar yapılmış ve geoteknik parametreler ile genel bir zemin profili oluşturulmuştur. Bu zemin profilinin ampirik çözümlemelerden elde edilen parametreler ile birlikte ankrajlı fore kazıklı kalıcı bir kazı destek yapı sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanmış olan bu kazı destek yapı sisteminin sonlu elemanlar yöntemine dayalı bilgisayar yazılımı olan Plaxis V.20 (Finite element code for soil and rock analyses) programı kullanılarak, bu kazı destek yapısının ilk olarak depremsiz statik durumda çözümlemeler ile analizleri yapılmıştır. Ardından Yöntem-1 DD-2 deprem düzeyinde statik eşdeğer hesap yöntemi ile Yöntem-2’deki 1. Aşama DD-2a deprem düzeyinde statik eşdeğer hesap yöntemi ve 2. Aşama DD-2 deprem düzeyinde zaman tanım aralığında hesap yöntemi ile dinamik analizleri yapılmıştır. Bu kalıcı destek yapı sisteminin modellemesinde her iki yöntemde ve farklı r katsayı değerlerinde sistemin yapı elemanları olan kazık, ankraj serbest boy ve ankraj köklerinde meydana gelen deplasman ve kesit tesirleri ile sistemin güvenlik sayısı olan Gs karşılaştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında kalıcı bir destek sistemi tasarlanırken gerçek deprem verileri ile çalışmanın devrilmeye karşı sistemin daha az hasar alması konusunda çok önem arz ettiği görülmektedir. Ancak tasarım ivmelerinin yüksek olduğu bölgelerde DD-2 deprem düzeyinde r=1.5 alınarak statik eşdeğer hesap yöntemi ile yapılan analizlerin, zaman tanım aralığındaki hesap yöntemiyle yapılan çözümlemelerden çok daha hızlı sonuç alınabilen bir çözüm olduğu görülmüştür.

Recently developed projects in the construction industry mainly include deep excavation and excavation support structure systems due to space requirements. The design of excavation support structure systems for deep excavations is one of the main topics of geotechnical engineering today. In this study, numerical studies were carried out with the data obtained from ground survey reports prepared by drillings and geophysical scans taken from 3 different regions in Çiftlikköy district of Yalova province, and a general ground profile was created with geotechnical parameters. A permanent excavation support structure system with anchored bored piles was designed with the parameters obtained from empirical analyzes of this soil profile. Using the Plaxis V.20 (Finite element code for soil and rock analyses) program, which is a computer software based on the finite element method, this excavation support structure was first analyzed in a static condition without earthquakes. Then, dynamic analyzes were carried out using the static equivalent calculation method at the Method-1 DD-2 earthquake level, the static equivalent calculation method at the 1st Stage DD-2a earthquake level in Method-2, and the time interval calculation method at the 2nd Stage DD-2 earthquake level. In modeling this permanent support structure system, the displacement and cross-section effects occurring in the piles, anchor ropes and anchor roots, which are the structural elements of the system, were compared with the safety number of the system, Gs, in both methods. While designing a permanent support system within the scope of this study, it is seen that working with real earthquake data is very important to ensure that the system suffers less damage against rollover. However, in regions where design accelerations are high, it has been observed that the analysis made with the static equivalent calculation method by taking r = 1.5 at the DD-2 earthquake level is a solution that can yield much faster results than the analyzes made with the time domain calculation method.
Dynamic Analysis of Anchored Bored Pile Shoring Systems in Clayey Soil
Keywords: Fore Kazık-Ankrajlı; İksa; Sonlu Elemanlar Yöntemi; Deprem Yük; Dinamik Analiz; Bored Pile-Anchored; Shoring; Finite Element Method; Earthquake Load; Dynamic Analysis