Nefes Alkol Ölçümü - Özekinci, Mervan; Öztürk, Sadullah (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Elektronik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2017)
Trafikte yılda milyonlarca insan kazalara, yaralanmalara ve hatta ölümlere sebep olan alkollü trafiğe çıkma sorununa karşı pratik, hızlı ve güvenilir şekilde bir çözüm bulmak için bu çalışmaya karar verilmiştir. Bu çalışma, köpeklerin muazzam koku alma duyularını taklit yolu ile yapılmıştır. Bunun içindir ki nefesten alkol ölçümü bir diğer adıyla alkol metre yapmaya karar verildi. Her 12 saniyede, bir insan alkolden dolayı hayatını kaybetmektedir. En son verilere göre 752.010 kişi alkolden dolayı öldüğü verilerine ulaşılmıştır. Ki bunun etkileşimlerini de göz önüne alırsak bu sayı daha da artmaktadır. Böylece ucuz maliyetle her yere kolayca monte edilebilir ya da elde tutulabilir bir cihaz geliştirilmeye çalışılmıştır. %99 saflıkta metanol alkol ile test edilmiş ve başarılı sonuçlara ulaşılmıştır.