İmkân Mefhûmu ve İslam Filozofları ile Mütekellimler Arasında Delil Olarak Kullanımı - Kutlu, Hakan (FSM Vakıf Üniversitesi, 2019)
Evrenin bir parçası olan insan içinde bulunduğu âlemin ve kendisinin varlığı hakkında sorgulamalarda bulunarak müşahede ettiği varlığı akli açıdan anlaşılabilir kılmaya çalışmıştır. Bizler de çalışmamızda bu çabanın madde itibariyle bir yönünü teşkil eden imkân mefhûmuna ve delil olarak kullanımına ışık tutmaya çalıştık. Bu mefhûmun ortak bir paydada tarih boyunca kullanımına işaret ederken, İslam dünyasındaki kullanımı noktasında İslam filozofları ile mütekellimler arasındaki farkı ortaya koymaya gayret gösterdik.

The human being, as a part of the universe, has been questioned about his being and the realm he is in; and tried to make it understandable from a rational point of view. In this paper, I have tried to shed light on the concept of imkan (notion of possibility) that constitutes an aspect of this effort and its usage as an evidence. While i have pointed out this notion’s use throughout history in a common ground, i have also endeavored to reveal the difference between Islamic philosophers’ and mutakallimun’s use that notion in the Islamic world.
The Notion of Possibility (Imkan) and Its Usage as an Evidence Between Islamic Philosophers and Mutakallimun
Keywords: İmkân; İstihâle; Vücûb; İslam filozofları; Mütekellimler; Imkân (notion of possibility); İstihâle (transform); Vujub (obligation); Islamic philosophers; Mutakallimun