Porno Bağımlılığının Kişilerin Cinsel Gelişimleri, Kişilerarası İlişkileri ve Beden Algıları Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi - Seçgel, Esma (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma porno bağımlığının kişilerin cinsel gelişimleri, kişilerarası iletişimleri ve beden algıları üzerindeki etkilerini incelemeyi hedeflemektedir. Porno bağımlılığı teşhisi APA’da yer almasa da çok sık porno tüketimi kişinin sosyal, fiziksel ve psikolojik hayatını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yine sık porno tüketimi kişinin beyninde bazı değişikliklere sebep olmaktadır. Pornografik içeriğe çok fazla maruz kalan ergenler, cinsel deneyimi olmadan cinselliğe dair ilk bilgileri pornodan öğrendikleri için cinsel gelişimleri olumsuz etkilenmektedir. Literatürde pornografik içerikleri çok fazla tüketen kişilerin ben merkezci özelliklerinin olduğu, yeni bir ortama uyum sağlamakta zorlandıkları ve duygularını ifade etmekte zorlanan kişiler olduğu belirtilmiştir. Ayrıca çok fazla pornografik içeriğe maruz kalan kişinin cinsel ilişkide kendini izleme davranışının daha çok olduğu, düşük benlik saygısı ve olumsuz beden algısına sahip olduğu da belirtilmiştir.

This study aims to examine the effects of porn addiction on people’s sexual development, interpersonal relation and body perception. Although the diagnosis of porn addiction is not included in the APA, frequent porn consumption negatively affects the social, physical and psychological life of the person. In addition, frequent porn consumption causes some changes in the brain of person. Adolescents who are exposed to pornographic content too much, their sexual development is negatively affected because they learn the first information about sexuality from porn without having sexual experience. In the literature, it has been stated that people who consume pornographic content too much have self-centered characteristics, have difficulties in adapting to a new environment and have difficulties in expressing their feelings. It was also stated that the person who was exposed to too much pornographic content had more self-monitoring behavior during sexual intercourse, had low self-esteem and negative body image.
Investigation of The Effects of Porn Addiction on People’s Sexual Development, Interpersonal Relations and Body Image
Keywords: Porno Bağımlılığı; Cinsel Gelişim; Kişilerarası İlişkiler; Beden Algısı; Porn Addiction; Sexual Development; Interpersonal Communication and Body Perception