Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romanlarında Eşya - Gürer, Hatice Kübra (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanlarında hangi eşyaların, ne sıklıkla ve hangi ilişkiler ağı çerçevesinde ele alındığı incelenmiş ve bu eşyaların sıradan nesneler olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Hayatı anlama ve anlamlandırma yolunda eşyaya başvurmuş olan Tanpınar, eşyalar vesilesiyle insanı okumuştur. Bunu insanın değerlerinden yola çıkarak, inançlarına, sanat anlayışına ve yaşam tarzına değinerek yapmıştır. Tezin ilk bölümünde dini değeriyle öne çıkan eşyalar ele alınarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın İslam ile gelenek arasında kurduğu ilişki belirlenmiştir. İkinci bölümü Tanpınar’ın estetik ve sanat anlayışı etrafında şekillenmiş ve ele alınan eşyalar ile onun bütün sanatların inceliklerine hakim olduğu gösterilmiştir. Üçüncü bölüm ise gündelik hayat eşyası olan kıyafetler ve saatler üzerinden dönemin değişen ve dönüşen hayat tarzını yansıtmaktadır. Sonuç bölümünde izlediğimiz yöntem ile vardığımız sonuca dair genel bir değerlendirme yapılmış, Kaynakça bölümünde yararlanılan kaynaklar belirtilmiştir.

This study analyzes which objects have been mentioned in Ahmet Hamdi Tanpinar's novels whithin the framework of their frequency and context. The study has revealed that the mentioned objects are not ordinary. Tanpinar, who has resorted to objects to understand and interpret life, read humans by means of objects. He accomplished this by referencing human value by emphasising belief, concept of art, and life style. The first part of the thesis analyzes objects with significant religious implications in order to understand the relation Ahmet Hamdi Tanpinar formed between religion and tradition. The second part of the thesis focuses on Tanpinar's extensive knowledge on all forms of art through the objects he uses within the framework of aestheticism and art. The third part of the thesis reflects the transforming and changing lifestyle of the period through clothes and clocks. The conclusion of the thesis provides a general explanation of the method and results. A list of references have also been included to inform the resources that have been consulted during the writing process.
Keywords: Ahmet Hamdi Tanpınar; Romanlar; Eşyalar; Ahmet Hamdi Tanpınar; Objects; Novels