Beden Dismorfik Bozukluğunda Beden Algısı ve Bilişsel Süreçlerin İncelenmesi - Bükülmez, Betül (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2022)
Bu projenin amacı Beden Dismorfik Bozukluğu olan bireylerin beden algısı ve bilişsel süreçlerinin incelenmesidir. Literatür incelemeleri, ulusal ve uluslararası çalışmaların sonuçları dikkate alındığında Beden Dismorfik Bozukluğu olan bireylerin algıladıkları beden görünümü, gerçek beden görünümü ile ideal beden görünümü arasındaki uyuşmazlığın fazla olması nedeniyle olumsuz beden algılarının olduğu söylenebilmektedir. Literatürde yer alan çalışmalar olumsuz beden algısının düşük benlik saygısı, düşük özgüven, psikiyatrik bozukluklar, sosyal görünüş kaygısı, sosyal izolasyon ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Beden Dismorfik Bozukluğunda bilişsel süreçler üzerine yapılan çalışmalar doğrultusunda BDB olan bireylerin bilişsel çarpıtmaları, olumsuz otomatik düşünceleri, bedenle ilgili mükemmeliyetçi düşünce ve memnuniyetsizlikleri, referans düşünceleri, olumsuz sosyal karşılaştırmalarının olduğu söylenebilmektedir.

The aim of this project is to study the body image and cognitive processes in Body Dysmorphic Disorder. Considering the literature reviews and the results of national and international studies, it can be said that individuals with Body Dysmorphic Disorder have negative body image due to the high inconsistency among perceived body appearance, real body appearance and ideal body appearance. Reviews in the literature show that negative body image is related to low self-esteem, low self-confidence, pyschiatric disorders, social appearance anxiety and social isolation. In line with the reviews on cognitive processes in Body Dysmorphic Disorder, it can be said that individuals with Body Dysmorphic Disorder have cognitive distortions, negative automatic thoughts, perfectionist thoughts and dissatisfaction with the body, reference thoughts and negative social comparisons.
Evaluation of Body Image and Cognitive Processes in Body Dysmorphic Disorder
Keywords: Beden Dismorfik Bozukluğu; Beden Algısı; Bilişsel Süreçler; Bilişsel-Davranışçı Model; Otomatik Düşünce; Bilişsel Çarpıtma; Body Dysmorphic Disorder; Body Image; Cognitive Processes; Cognitive-Behavioral Model; Automatic Thought; Cognitive Distortions