Necip Fazıl Kısakürek’in Hatırat Kitaplarında Sosyal ve Siyasi Muhteva - Narlı, Salman (Gümüşhane Üniversitesi, 2021)
Edebî türler içinde otobiyografik içeriğe dayanan eserlerin başında hatırat metinleri gelmektedir. Hatırat kitapları, şair ve yazarların kaleminden çıktığında üç alanda kaynaklık özelliğine sahiptir. Bu eserler, ilk olarak yazarının özel hayatına ışık tutar. İkinci olarak edebiyat hayatına kaynaklık edebilir. Üçüncü alanda ise anlatılan yılların toplumsal, kültürel ve siyasi durumunu gösterir. Toplum davalarını mesele edinmiş şair ve yazarların hatıratında bilhassa üçüncü alan dikkat çeker. Necip Fazıl Kısakürek’in hatırat kitapları böyle eserlerdir. 1904-1983 yılları arasında yaşayan Kısakürek, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birçok kritik dönemini idrak etmiş bir mütefekkir ve edebiyatçıdır. Eserleriyle başarılı bir sanatkâr olarak kendini edebiyat tarihine kabul ettirirken hayatı ve fikirleriyle nesillerin dünya görüşü üzerinde istikamet verici bir isim olmuştur. Necip Fazıl Kısakürek, şair ve yazar olarak çok sayıda eser kaleme almış velût bir isimdir. Eserlerinden bir kısmı hatırat türü metinlerdir. Yazar, bu türdeki kitaplarında çocukluktan itibaren hayatını ve geçirdiği aşamaları anlatır. Bununla birlikte Türkiye’nin gidişatıyla ilgili birçok konuya değinmiştir. Makalede yazarın bahsettiği sosyal ve siyasi konular incelenecek, bunlar hakkında Necip Fazıl’ın görüşleri verilecektir. Yazarın tek parti yıllarından itibaren gündemde kaldığı görülmektedir. Bazen edebî yönüyle ama genellikle fikirleri ve aksiyoner kimliğiyle Necip Fazıl Kısakürek toplumsal ve siyasal hayatın içinde yer almıştır. İktidarlarla ilişkisi, siyasetçiler, ülkenin fikir hayatı, basın dünyası ve dinî-fikrî aksiyonu anılarında görülen başlıca sosyal ve siyasi konulardır.

Among the literary genres, memoirs are the leading works based on autobiographical content. When memoir books are written by poets and writers, they have the feature of being a source in three areas. These works first shed light on the writer's private life. Secondly, it can be a source of literary life. The third area shows the social, cultural and political situation of the years described. Particularly, the third area is striking in the memoirs of poets and writers who have taken social causes as a matter. Necip Fazıl Kısakürek's memoirs are such works. Necip Fazıl Kısakürek, who lived between the years 1904-1983, is a thinker and writer experienced the last years of the Ottoman Empire and the most critical periods of the Republic of Turkey. While establishing himself as a successful artist in the history of literature with his works, he has become an important figure with his life and ideas for the generations’ worldview. Necip Fazıl Kısakürek is a prolific figure who has produced many works as a poet and writer. Some of his works are memoirs. In his memoirs, the author tells about the life stages he has gone through since childhood. He also touches on many issues related to the course of the country. In this article, the social and political issues mentioned by the author will be examined, and Necip Fazıl's views will be revealed. The author seems to have been active since the one-party years. Necip Fazıl Kısakürek took an active part in the social and political life, sometimes with his literary works but generally with his views and statements. His relationship with the government, politicians, the country's intellectual life, the press and its religious-intellectual action are the main social and political issues seen in his memoirs.
Social and Political Contents in Necip Fazıl Kısakürek’s Memoir Books
Keywords: Necip Fazıl Kısakürek; Edebiyat ve Toplum; Hatırat; Tek Parti Dönemi; Demokrat Parti; Literature and Society; Memoir; Single-Party Era; Democratic Party