Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Eğitimciler Dışındaki Diğer Personellerin Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının İncelenmesi - Uçar, Semih (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan eğitimciler dışındaki personellerin kaynaştırma uygulamasına yönelik tutumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemleri içinde yer alan araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Muş il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı‟na bağlı 5 anaokulu ile 6 özel anaokulunda çalışan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 50 personel dâhil edilmiştir. Araştırmada personellerin kaynaştırma uygulamasına yönelik tutumlarını belirlemek için Özbaba (2000) tarafından geliştirilip uygulanan “Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırmaya Karşı Tutum Ölçeği‟ ve personelleri tanımak için araştırmacı tarafından oluşturulan “Genel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde yüzde, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılar arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için Scheffe testi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, cinsiyet, yaş, medeni durum, aile gelir düzeyi, meslek alanı, daha önce özel eğitim gerektiren bir bireyi gözlemleme durumu, ailede ve yakın çevrede özel eğitim gerektiren bir bireyin bulunma durumu, kaynaştırma eğitimi ile ilgili bilgi sahibi olunma durumu, kaynaştırma ile ilgili eğitim alma durumu değişkenleri ile kaynaştırma uygulamasına yönelik tutumlar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Buna karşılık, kaynaştırma ile ilgili eğitim almak isteme durumu ve eğitim düzeyi değişkenleri ile kaynaştırma uygulamaların ilişkin tutumlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, eğitim düzeyi yüksek olan personeller ve kaynaştırma eğitimi almak isteyen personellerin kaynaştırmaya yönelik daha olumlu tutumlar gösterdikleri belirlenmiştir.

This research was carried out to examine the attitudes of staff other than educators working in preschool education institutions towards inclusion practice. In the research, the scanning model, which is one of the quantitative research methods, was used. The study included 50 personnel working in 5 kindergartens and 6 private kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in the city center of MuĢ, who voluntarily agreed to participate in the research. In the research, “Attitude Scale Against Mainstreaming in Pre-School Education” developed and applied by Özbaba (2000) and “General Information Form” created by the researcher were used to determine the attitudes of staff towards inclusion practice. Percentage, independent sample t-test and one-way ANOVA test were used in the analysis of the data obtained. Also, Scheffe test was performed to test the significance of the difference between the participants. As a result of the research, gender, age, marital status, family income level, profession, observation of an individual who needs special education, presence of an individual who needs special education in the family and in the immediate environment, knowledge of inclusive education, inclusion No significant difference was found between the relevant education status variables and attitudes towards inclusive practice. On the other hand, a significant difference was found between the variables of level of willingness to receive education and the level of education, and the attitudes of inclusive practices. According to these results, it was determined that the staff with high level of education and those who want to receive inclusive education have more positive attitudes towards inclusion.
An Investigation of the Attitude of Registation of Other Than Working Preschol Educational Institutions
Keywords: Okul Öncesi Eğitim; Kaynaştırma; Personel; Özel Eğitim; Özel Eğitim Gerektiren Birey; Tutum; Pre-School Education; Inclusion; Staff; Special Education; Individual Requiring Special Education; Attitude