1.4462 (AISI 2205) Dubleks Paslanmaz Çelikte Isıl İşlem Koşullarının Faz Değişimi, Sertlik ve Korozyon Davranışı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi - Özer, Gökhan (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, 2021)
Paslanmaz çelikler günümüzde son derece önemli bir yapı malzemesidir. İçerdiği çift faz ile dubleks paslanmaz çelikler son yıllarda oldukça öne çıkan bir malzeme türü olmuştur. 1.4462 paslanmaz çelikleri üstün korozyon ve mekanik özellikler göstermesine rağmen yüksek sıcaklık uygulamalarında mikroyapıdaki faz dönüşümleri kullanım alanlarını sınırlamaktadır. Bu çalışmada, 1.4462 dubleks paslanmaz çeliğine yüksek sıcaklık ısıl işlemi uygulanarak mikroyapıdaki faz dönüşümlerinin sertlik ve korozyon özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla ısıl işlem uygulanmış numunelere optik mikroskop (OM), taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılımlı X- ışını spektroskopisi (EDS), sertlik ve elektrokimyasal korozyon deneyleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yüksek sıcaklıklarda oluşan ikincil fazların malzemenin mekanik ve korozyon özelliklerini etkilediği tespit edilmiştir.

Stainless steels are significant building material today. With the double phase, it contains, duplex stainless steels (DSS) have become a very prominent material type in recent years. Although 1.4462 stainless steels show superior corrosion and mechanical properties, their usage areas are limited in high-temperature applications due to phase transformations in the microstructure. In this study, by applying high-temperature heat treatment to 1.4462 duplex stainless steel, the effects of phase transformations in the microstructure on hardness and corrosion properties were investigated. For this purpose, optical microscope (OM), scanning electron microscope (SEM), Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS), hardness and electrochemical corrosion tests were performed on heat-treated samples. According to the results, it was determined that secondary phases formed at high temperatures affect the mechanical and corrosion properties of the material.
Investigation of the Effects of Heat Treatment Conditions on Phase Change, Hardness and Corrosion Behavior in the 1.4462 (AISI 2205) Duplex Stainless Steel
Keywords: Dubleks Paslanmaz Çelikler; 1.4462; Faz Değişimi; Korozyon Davranışı; Duplex Stainless Steel (Dss); Phase Change; Corrosion Behaviour