Bağlanma Stillerinin Ayrılık Anksiyetesi Üzerindeki Etkilerinin ve Narsistik Kişilik Bozukluğu ile İlişkisinin İncelenmesi - Akgül, Gökşen Feyza (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada bağlanma ve ayrılık anksiyetesi arasındaki ilişki ve bağlanmanın narsisistik kişilik ve kişilik bozukluğu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bağlanma doğum öncesi (prenatal) ve doğum sonrası süreçte anne ve bebek arasında kurulan eşsiz bir ilişkidir. Bu ilişki bebeğin ihityaçlarını karşılamaya yönelik tutum ve davranışlar içeriyor ise bağlanma güvenli bir şekilde oluşur. Ancak bebeğin ihtiyaçları karşılanmıyorsa bu durumda güvensiz bağlanma stilleri oluşmaktadır. Güvensiz bağlanma stilleri kaygılı bağlanma, kaçıngan bağlanma ve düzensiz bağlanma olarak ele alınmıştır. 0-2 yaş arası kurulan bağlanma ilişkisi tüm sosyal ilişkilerde kişinin tutumunu belirler. Çalışmanın bir diğer konusu olan ayrılık anksiyetesi ise anne bebek arasında kurulan ilişkinin bir sonucu olmakla beraber bebeğin mizacıyla birlikte farklı çevre koşulları kapsamında belirlenen bir anksiyete türüdür. Çocuğun anneden veya bağ kurduğu bir başkasından ayrılma anında gerçeğe uygun olmayan düşüncelerle birlikte olağan dışı şekilde kaygı duymasıdır. Çocuklukta oluşup erişkinlikte sürebileceği gibi çocuklukta olmasa da erişkinlikte ortaya çıkabilmektedir. Kişide ayrılık anksiyetesi gelişmesi bağlanma stili tarafından yordanmaktadır. Literatürde incelenen kaynaklarda görülmüştür ki ayrılık anksiyetesi ve bağlanma stilleri arasında ilişki vardır ve ayrılık anksiyetesi güvensiz bağlanma stillerinden kaygılı bağlanma stiline sahip bireylerde daha fazla görülmektedir. Son literatür konusu olan Narsisistik Kişilik Bozukluğu ise; öz sevginin abartılmış halidir. Temelinde yatan yetersizlik duyguları bağlanma stili ile ilişkilendirilmektedir. Literatürdeki çalışmalarda görülmüştür ki Narsisistik Kişilik Bozukluğunun temelinde bağlanma stilleri önemli rol oynamaktadır ve bağlanma stiline göre kişilerin Narsisistik Kişilik Bozukluğuna sahip olma açısından risk altında olabilmektedirler. Bu çalışmada farklı veritabanlarından elde edilen birçok ampirik çalışmalar derlenmiştir. Literatür bilgisi ile sonuçlar bir araya getirilmiştir.

In this study, the relationship between attachment and separation anxiety and the effects of attachment on narcissistic personality and personality disorder were investigated. Attachment is a unique relationship established between mother and baby during the prenatal and postnatal period. If this relationship includes attitudes and behaviors to meet the needs of the baby, attachment occurs in a secure way. However, if the needs of the baby are not met, then insecure attachment styles occur. Insecure attachment styles were considered as anxious attachment, avoidant attachment and desorganize attachement. The attachment relationship established between the ages of 0-2 determines the attitude of the person in all social relations. Separation anxiety, which is another subject of the study, is a type of anxiety that is determined within the scope of different environmental conditions together with the baby's temperament, although it is a result of the relationship established between mother and baby. It is the unusual anxiety of the child with unrealistic thoughts at the time of separation from the mother or another bonded person. It may occur in childhood and continue into adulthood, or it may occur in adulthood, although not in childhood. The development of separation anxiety in the individual is predicted by the attachment style. It has been seen in the sources examined in the literature that there is a relationship between separation anxiety and attachment styles, and separation anxiety is more common in individuals with an anxious attachment style, which is one of the insecure attachment styles. Narcissistic personality disorder, which is the subject of recent literature; is an exaggeration of self-love. The underlying feelings of inadequacy are associated with attachment style. It has been seen in the studies in the literature that attachment styles play an important role in the basis of narcissistic personality disorder, and people may be at risk for having narcissistic personality disorder according to their attachment style. In this study, many empirical studies obtained from different databases were compiled. The results were combined with the literature information.
Examination of the Effects of Attachment Styles on Separation Anxiety and It’s Relationship with Narcissistic Personality Disorder
Keywords: Bağlanma; Güvensiz Bağlanma; Kaygı; Ayrılık Anksiyetesi; Attachment; Secure Attachment; Separation Anxiety; Insecure Attachment; Narcissism