Günümüz Türk Şiirinde (1990-2000) İmge Üzerine Bir İnceleme - Andı, Ömer Fatih (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Sanat eserlerinde ve özellikle edebi bir sanat olan şiirde imge kavramı, metni alımlayan okurun çağrışım alanını genişleten bir kavramdır. Türk şiirinin modern döneminde, özellikle 1950’li yıllardan itibaren imge kavramının şiir estetiği açısından öneminin arttığı görülmektedir. Hem kaleme alınan poetika metinlerinde hem de ortaya konulan şiirlerde, imge kullanımını önceleyen bir poetik tavrın giderek yaygınlaştığı dikkat çeker. Bu çalışmanın hareket noktası, 1990 Kuşağı olarak bilinen ve ilk edebi eserlerini 1990-2000 arası dönemde ortaya koyan Türk şairlerinin şiirlerinde imgenin kullanım ve üretim biçimlerini irdelemektir. Bu sayede, 1990 Kuşağı Türk şairinin kendi şiir estetiğini kurarken kendinden önceki kuşak ve akımlardan imge üretimi ve kullanımı bağlamında ne şekilde etkilendiği ve ayrıldığı hakkında fikir yürütmek mümkün olacaktır.

Image, in works of art and particularly in poetry, is a concept that expands the connotation variety of the reader who receives the text. In the modern period of Turkish poetry, especially after the 1950s, the importance of literary images in poetics has increased. It strikes attention that the poetic attitude which prioritizes the use of images are becoming more relevant and more widespread in poetry. The starting point of this study is to examine the use and production forms of images in the poems of Turkish poets, whom are known as the 1990 Generation and who created their first literary works in 1990-2000 period. This study aims to enable analyzing how the 1990 Generation Turkish poet was influenced from and separated from practice of previous generations and movements in literary history regarding image production and use.
A Study on Concept of Image in Contemporary Turkish Poetry (1990-2000)
Keywords: Şiir; İmge; Simge; İmgelem; Anlam; 1990 Kuşağı Türk Şiiri; Poetry; Image; Symbol; Imagination; Meaning; 1990 Generation Turkish Poetry