Avrupa Merkezci (Eurocentric) Yaklaşımın Türkoloji Çalışmalarına Yansıması: Yunus Emre Örneği - Başkal, Zekeriya (Gökkubbe, 2004)
Bu makale, Avrupa merkezci yaklaşımın Yunus Emre üzerine Batıda yazılmış eserlerdeki etkisini tahlil etmektedir. Yunus Emre üzerine Batıda yazılan üç eser temel alınarak, özellikle Batıdaki sosyal bilimlerde egemen olan ve belli bir kültürü merkez alan bakış açısı tahlil edilmiştir. Makalede ulaşılan sonuçlara göre özelde bu üç eserde, genelde Türkoloji çalışmalarında Batılı bakış açısı, gerçeğin tek ve değişmez ölçütü olarak ele alınmış ve bu nedenle Batılı olmayan kültürlere ait ürünler, Batılı standartlardan farklılık gösterdikleri zaman gayr-i tabii, tahrif edilmiş veya ilkel olarak nitelendirilmişlerdir. The article examines how Eurocenttic approach has been affective on the works on Yunus Emre. The hegemonic and enthnocentric worldview daminating the social studies has been analyzed in three works written on Yunus Emre. The article demonstrates that a Western view has been accepted as the sole criteria of truth and the products of non westem cultures are labeled as unnatural, corrupted or primitive when they differ from Western norms.
Eurocentric Approach in Turkish Studies: The Case of Yunus Emre
Keywords: Yunus Emre; Avrupa Merkezcilik; Türkoloji; Annemarie Schimmel; J. Kingley Birge; Eduardo Roditi; Eurocentricism; Turkish Studies