Erken Çocukluk Dönemi Çocukları Olan Çalışan Annelerin, Yaşadıkları Problemlerin İncelenmesi - Koca, Gülben (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, erken çocukluk döneminde çocukları olan, çalışan annelerin yaşadıkları problemleri incelemektir. Nitel araştırma türünde tasarlanan bu araştırmanın çalışma grubunu; İstanbul ilinde, kamu kurumları ve özel kurumlarda çalışan, erken çocukluk döneminde çocukları olan anneler oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulama aşamasında akademisyen, idari personel ve farklı mesleklerde olan 10 çalışan anne ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veriler toplanmıştır. MAXQDA, içerik analizi, vaka çalışmaları gibi birçok çalışma yöntemlerinde ve nitel veri analiz yöntemlerinde kullanılan bir programdır. Bu çalışmada; verilerin bilimsel analizi için MAXQDA programı da kullanılarak elde edilen verilerin doğruluğu desteklenmiştir. Araştırmanın bulgularında çalışan annelerin sorunları; aile ortamı, bilgi kaynakları, çocuğa bakım, yasal mevzuat, teknoloji kullanımı, çalışma şartları, cinsiyet adaleti, motivasyon-duygusal yapı durumları başlıkları altında gruplandırılmıştır. Araştırma bulgularında elde edilen sonuçlara bakıldığında; çalışan anneler, yaşanan bütün sorunların temelinde çocuklarını bilişsel, psikolojik ve sosyal gelişimleri ve eğitimleri adına, daha iyi şartlarda yetiştirmek için gereken özeni sağlamak istemişlerdir. Bu sebepten dolayı, bütün imkânlarını ve olanaklarını oluşturmakla birlikte çocuklarıyla daha fazla ilgilenmek ve zaman ayırmak istemeleri, araştırmada önemli bir sonuç olarak ortaya çıkmıştır.

The aim of this study is to examine the problems experienced by working mothers with children in early childhood period. The study group of this research, designed in accordance with the qualitative research method, consists of the mothers having children in early childhood period and working in public and private institutions in Istanbul. In practice, interviews were conducted with 10 working mothers who are academics, administrative staff, and the ones in different professions. Data were collected using a personal information form and a semi-structured interview form, prepared by the researcher. MAXQDA is a program used in qualitative data analysis methods, and in many study methods such as Content Analysis, Case Studies, etc. In this study, the MAXQDA program was also used for the scientific analysis of the data to support the accuracy of the data obtained. In the findings of the study, the problems of working mothers were grouped under the themes of Family Environment, Information Sources, Child Care, Legal Legislation, Use of Technology, Working Conditions, and Motivation-Emotional Structure. Considering the findings obtained, it is observed that working mothers want to provide the necessary care to raise their children in better conditions for their cognitive, psychological, and social development and their education. For this reason, it has emerged as an important result in the research that they want to create all their opportunities and possibilities to devote more time and attention to their children.
The Analysis of The Problems Faced by The Working Women Who Have Children of Early Childhood Period
Keywords: Çocuk; Çalışan Anne; Erken Çocukluk Dönemi; Problem; Child; Working Mother; Early Childhood; Problem