Kütüphane Bülteni, 5 - (:unkn) unknown (FSM Vakıf Üniversitesi, 2024)
Kütüphane kelimesi Arapça ktb kökünden gelen kutub “kitaplar” ve Farsça xâne “ev” sözcüklerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Kütüphane kelimesinin aslı Eski Yunanca bibliotheke, Latince’ye bibliotheca olarak geçmiştir. Bibliotheke kelimesi iki ayrı kelime Biblos veya byblos ile theke kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Byblos, papirüs yapraklarının oluşmasını sağlayan, bitkinin özüne denmektedir. Bu kelime daha sonra bir kitap şekli olan papirüs rulosu ve daha sonraları bulunacak olan parşömen kodeksi içinde kullanılmıştır. Theke kelimesi ise herhangi bir şeyi içine alan koruyan, saklayan eşya anlamındadır. Ortaya çıkan bybliontheke kitapların muhafaza edildiği yer olarak düşünülebilir. Sonraları libraria kelimesi de kullanılmıştır. Bu kelime kitap anlamına gelen liber kelimesi ile bağlantılıdır. Kütüphane kelimesinin bu günkü anlamda ilk kullanımı İskenderiye Kütüphanesiyle beraber olmuştur.